16/8/14

Αξιολόγηση, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο «μενού» του φθινοπώρου

Αξιολόγηση, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο «μενού» του φθινοπώρου
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η θεσμοθέτηση του νέου συστήματος που θα εφαρμοστεί από το 2015, η κατάρτιση του νέου μισθολογίου αλλά και οι υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους είναι τα τρία «καυτά» θέματα στη... φθινοπωρινή ατζέντα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την έλευση της τρόικας τα τρία αυτά ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι μεν απολύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να καταρτιστεί και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά την αξιολόγηση αλλά και το νέο μισθολόγιο.

Ηδη το ζήτημα της αξιολόγησης, στο μεταβατικό στάδιο που ισχύει μέχρι σήμερα, αποτέλεσε τον τελευταίο μήνα μείζον θέμα ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τελικώς το θέμα επιλύθηκε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αφού συμφωνήθηκαν κάποιες προσθήκες που «εκτόνωσαν» την κατάσταση. Το ζήτημα βεβαίως εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς τον Οκτώβριο αναμένεται να συζητηθεί η κύρια προσφυγή της ΑΔΕΔΥ. Μέχρι τότε το ΣτΕ έχει αποφανθεί με προσωρινή διαταγή ότι η αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά. Στην κατεύθυνση αυτή και δεδομένου ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω αποχής των υπαλλήλων από τη διαδικασία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, σε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή το υπουργείο όρισε νέες καταληκτικές ημερομηνίες βάσει των οποίων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο και το προσχέδιο του νομοθετικού πλαισίου για το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015 στο Δημόσιο. Ηδη, τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο προς ψήφιση τον Οκτώβριο. Η «φιλοσοφία» του νέου μισθολογίου συνοψίζεται στη διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει το Δημόσιο τους υπαλλήλους και να συνδεθούν αυτές οι αλλαγές με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης «μπόνους» στους «άριστους» και αποδοτικούς.

Οι υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους συζητήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι η πλειονότητά τους θα πρέπει να προέλθει από επιόρκους, πλαστά πιστοποιητικά, παράνομες μετατροπές συμβάσεων αλλά και από τον συνυπολογισμό των περίπου 1.800 συμβασιούχων που απασχολούντο, κυρίως στους ΟΤΑ, βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον βρίσκονται εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.

Πέραν αυτών των δεξαμενών, οι απολύσεις θα συμπληρωθούν από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, καθώς και από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)