8/9/14

Ο Ανδρέας Λοβέρδος για τη σεξουαλική αγωγή και την Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών

Απόσπασμα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑGAZINO
Είναι όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά;
«Το 95% των βιβλίων βρίσκεται από τον Ιούλιο στα σχολεία. Ο όποιος προβληματισμός αυτή τη στιγμή έχει σχέση μόνο με τη συμπλήρωση των κενών νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών».
Πέρα από τη διδακτέα ύλη, «μιλάει» το σχολείο στους μαθητές για τη ζωή τους;
«Δεν μιλά. Εχει γίνει υπερπροσπάθεια να ενταχτούν στο πρόγραμμα γνώσεις και πληροφορίες και συχνά η ποσότητα στρέφεται εναντίον της ποιότητας.
Το υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει να είναι υπουργείο εκπαίδευσης. Είμαι υπουργός περίπου τρεις μήνες και το σύστημα δεν μου έδωσε τέτοια εναύσματα. Εσείς φέρνετε σήμερα ένα τέτοιο θέμα για πρώτη φορά».
Και τώρα που ήρθε;
«Πρέπει, στο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου, να μιλήσουμε για άθληση, για διατροφή, για θέματα σεξουαλικής αγωγής, για τον ρατσισμό. Να μιλήσουμε γι’ αυτά που δεν μιλούμε, παρά μόνο όταν γίνεται πχ κάποιο έγκλημα και φουντώνουν οι συζητήσεις στην τηλεόραση ή στα social media. Επιπλέον, πρέπει να μιλήσουμε για την αισθητική. Το «νέο λύκειο» που δρομολογήθηκε πριν έλθω εγώ, δεν προβλέπει τα καλλιτεχνικά ούτε ως μάθημα κατ’ επιλογή. Να το αλλάξω; Θα πουν ότι τα αλλάζω όλα. Όμως αισθάνομαι ότι τα παιδιά μας μένουν απαίδευτα από αυτή την πλευρά"

Κάποιος θα μπορούσε όμως να μιλήσει για την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία… Αποτελεί πολυτέλεια στην εποχή των «παράλληλων αναθέσεων» και του «μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις»;
«Μαζί με την έναρξη του σχολικού έτους την ερχόμενη εβδομάδα φιλοδοξούμε να αρχίσουν οι δραστηριότητες του κοινωνικού σχολείου. Φέτος για την σεξουαλική αγωγή θα επικεντρώσουμε στην ενημέρωση των γονέων. Είναι δύσκολο ο δάσκαλος να “διδάξει” σεξουαλική αγωγή στην τάξη. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για προφύλαξη και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε μια μικρή περιφέρεια όπου δεν είναι αυτονόητο ότι η σεξουαλική ζωή είναι ελεύθερη. Για παράδειγμα, μεταξύ εφήβων είναι πολύ διαδεδομένη η αντισύλληψη με χάπι μιας χρήσης. Πρόκειται για αντισυλληπτική δραστηριότητα, η οποία είναι καρκινογενής, αν γίνεται συχνά. Πολλά παιδιά δεν το γνωρίζουν αυτό».

Ωστόσο, έχουν υπάρξει αντιδράσεις για τη δημιουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Οι φιλελεύθεροι, δικαιοκρατικοί άνθρωποι λέμε μπράβο στην πρωτοβουλία της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Χωρίς πολλή σκέψη κάποιος μπορεί να σημειώσει τους επιστημονικούς λόγους: το γεγονός ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται περισσότερο πλήρες το ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Ομως, θέλω να δώσω μια ακόμη διάσταση: Ενας μουσουλμάνος από τη Θράκη γνωρίζει πλέον ότι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σπουδάσει τη θρησκεία στην οποία πιστεύει, χωρίς να πάει στην Αγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πολιτεία του παρέχει τη δυνατότητα».

Προσφάτως, επισκεφθήκατε τη Θράκη…
«Εχω μια εξαιρετική εμπειρία από το ταξίδι μου. Οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης και ο μητροπολίτης Χίου, ο οποίος βρισκόταν εκεί και θεωρείται “σκληρός” ήταν πολύ θετικοί στη δημιουργία του τμήματος. Συναντήθηκα επίσης με τους μουφτήδες. Οι μουφτήδες, καθώς και οι ιεροδιδάσκαλοι με τους οποίους έχουμε στενή σχέση, είναι συνιστώσες της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Πρέπει να λαμβάνουν το μήνυμα ότι η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα, η οποία δεν τους θεωρεί ξένους. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει σημαντικότερη εθνική πολιτική από αυτήν για όποιον καταλαβαίνει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)