14/11/14

Οι απόψεις του φορέα «η σπείρα» για τα προγράμματα που υλοποιεί

Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα και το δημοσιεύουμε. Όσα αναφέρονται αποτελούν τη θέση του υπογράφοντος φορέα:
«Αποκατάσταση του φορέα ‘η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση’ ύστερα από παράνομες και συκοφαντικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο:
Το Πρόγραμμα ‘Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Εκεχειρίας’, ο φορέας υλοποίησης ‘η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση’
και οι παιδαγωγοί του δέχθηκαν επίθεση τον περσινό Νοέμβριο 2013, μέσα από αβάσιμη καταγγελία και συκοφαντική δυσφήμιση ιερωμένου από την Πάτρα, καθώς και σειρά παραβάσεων και παράνομων πράξεων τόσο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) όσο και από το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΑΙΘ), οι οποίες είχαν οδηγήσει σε παράνομη ανάκληση του Προγράμματος τον Ιανουάριο 2014.
Το Πρόγραμμα ‘Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Εκεχειρίας’ έχει λάβει την υπ’ αριθμ. 129270/Γ7/12.08.2014 επανέγκρισή του από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και η υλοποίηση του συνεχίζεται κανονικά με γνώμονα τις εξής τρεις δράσεις που υπολείπονται για την ολοκλήρωσή του: 1) Βιωματικά εργαστήρια σε Δημοτικά Σχολεία της Αττικής με δραστηριότητες/ασκήσεις/παιχνίδια του επίσημου Εγχειριδίου του Προγράμματος, 2) Βιωματικά Εργαστήρια Ενηλίκων (εμψυχωτών, διευκολυντών ομάδων, παιδαγωγών, θεατρολόγων, εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, προσκόπων), 3) Διάχυση του επίσημου, επιστημονικού Εγχειριδίου του Προγράμματος.
Με αφετηρία την αβάσιμη καταγγελία του ιερωμένου από την Πάτρα, κου Γκοτσόπουλου, διευκρινίζεται ότι εν γένει η υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων προς ενήλικες ουδεμία έγκριση χρήζει από το ΥΠΑΙΘ, από τη στιγμή που αυτά υλοποιούνται σε ανεξάρτητους χώρους, εκτός σχολικών κτηρίων, και εκτός σχολικού ωραρίου, σε χρόνο τον οποίο ο κάθε ενήλικας-συμμετέχων με προσωπική του ευθύνη διαθέτει όπως επιλέξει. Ως εκ τούτου, η περσινή έκδοση τού με αριθμ. πρωτ. 182880/Γ7/29.11.2013 εγγράφου του ΥΠΑΙΘ για μη έγκριση βιωματικών εργαστηρίων/ημερίδων προς ενήλικες έχει υπάρξει, όπως αποδείχθηκε με την επανέγκριση του Προγράμματος από το ΥΠΑΙΘ, εξαρχής άστοχη, αβάσιμη και εκτός θέματος. Αποτέλεσε δε προϊόν παρέμβασης της Ιεράς Συνόδου στο Υπουργείο Παιδείας, όπως επιβεβαιώθηκε κατ’ επανάληψη σε εκπροσώπους του φορέα από στέλεχος του ΥΠΑΙΘ. Η αρχική έγκριση και η επανέγκριση του ΥΠΑΙΘ αφορούν στο σύνολο των επτά (7) δράσεων του Προγράμματος, μεταξύ των οποίων είναι η υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων σε δημοτικά σχολεία και η παραγωγή επιστημονικού και παιδαγωγικά άρτιου Εγχειριδίου Προγράμματος.
Επίσης, προς αποφυγή λανθασμένων εκτιμήσεων και συμπερασμάτων, σημειώνονται τα παρακάτω:
α) Τα προγραμματισμένα βιωματικά εργαστήρια προς Ενήλικες σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ιωάννινα υλοποιήθηκαν κανονικά τον περσινό Νοέμβριο 2013, παρά τη συκοφαντική παρέμβαση του ιερωμένου από την Πάτρα, και συνεχίζονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας τη φετινή χρονιά, ύστερα από 9μηνη καθυστέρηση.
β) Η αρχική δήθεν τεκμηριωμένη καταγγελία από τον ιερωμένο, βασιζόμενη σε ψευδή στοιχεία, αποδείχθηκε αβάσιμη και συκοφαντική και για το λόγο αυτό το ΙΕΠ και το ΥΠΑΙΘ υποχρεώθηκαν να εκδώσουν εκ νέου έγκριση του Προγράμματος στο σύνολό του.
γ) Η έγκριση Προγράμματος από το ΥΠΑΙΘ, τόσο η αρχική όσο και η τελευταία, δεν αναφέρονται ρητά στα βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων, μια και η διεξαγωγή τους δεν αποτελεί αντικείμενο εποπτείας ή έγκρισης του ΥΠΑΙΘ.

Μετά τιμής,
η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)