8/12/14

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιβάλλει τα Οθωμανικά ως υποχρεωτικό μάθημα

Η Τουρκία επιστρέφει στις οθωμανικές ρίζες της
Η κυβέρνηση επιβάλλει τα Οθωμανικά ως υποχρεωτικό μάθημα
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στην τουρκική επικαιρότητα. Με έμμεσο τρόπο, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις οθωμανικές ρίζες της.
Στα πλαίσια της πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Παιδείας, ένα φιλοκυβερνητικό συνδικάτο πρότεινε την διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας ως υποχρεωτικό μάθημα στην πρώτη και μέση εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε σύμφωνη την κυβέρνηση, ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας.


Αντιμέτωπη με την νέα κίνηση της κυβέρνησης, η τουρκική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι στόχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι η αναστήλωση του Οθωμανικού Κράτους.

Τελικά, τα οθωμανικά έγιναν υποχρεωτικό μάθημα για τα θρησκευτικά λύκεια. Στα υπόλοιπα λύκεια παραμένουν ως μάθημα επιλογής.

Από την άλλη, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το μάθημα των θρησκευτικών γίνεται υποχρεωτικό και επιβάλλεται και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τούρκοι μαθητές θα διδαχθούν τα οθωμανικά ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις και την βούληση τους. Την ίδια στάση τηρεί και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τονίζει ότι η εκμάθηση των οθωμανικών είναι χρέος της κυβέρνησης του.

Στην όλη συζήτηση και διαμάχη εμπλέκεται και ένας Οθωμανός Πρίγκιπας. Ο εγγονός του Σουλτάνου Αμντουλχαμίντ Β’ εμφανίζεται στο προσκήνιο και προτείνει την διδασκαλία των οθωμανικών ως μάθημα επιλογής στα τουρκικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)