30/9/14

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Προσέγγιση στη φιλοσοφική σκέψη του Γιώργου Σαραντάρη

Προσέγγιση στη φιλοσοφική σκέψη του Γιώργου Σαραντάρη*
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Ένας μη ειδικός, που εκτίμησε βαθιά την ψυχή και το έργο του ποιητή και στοχαστή Γιώργου  Σαραντάρη(1908-1941), όταν καλείται να μιλήσει για τη φιλοσοφική του σκέψη, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την προσεγγίσει με επίγνωση της αναξιότητάς του.
          Η σκέψη του Σαραντάρη και η αυστηρή  κριτική του στη φιλοσοφία και στα ηδονιστικά βιώματα της Δύσης με είχαν εντυπωσιάσει, αλλά δεν τολμούσα να εκφραστώ δημόσια. Δεν είχα την εξειδίκευση για να γράψω περί των μοναδικών και ρηξικέλευθων φιλοσοφικών σκέψεων του.  

Πρόσληψη 10 αναπληρωτών Θεολόγων

Προσλήψεις 82 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ06, ΠΕ09 και ΠΕ19-20, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ωραρίου 82 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ06, ΠΕ09 και ΠΕ19-20, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτώνεκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με ενάριθμο 2014ΣΕ04700000 της Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) 047 (ΑΔΑ:7ΧΜΡΦ-ΨΩΧ) του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ραγδαία μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας

Ραγδαία μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας - 38 χιλιάδες λιγότεροι σε τρία χρόνια
Νέα μείωση κατά 17.660 άτομα σημείωσε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2013 ως αποτέλεσμα των περισσότερων θανάτων απ' ότι οι γεννήσεις. Μάλιστα την τριετία 2011 – 2013 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 38.628 άτομα.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Παρέλαση, αυτοαφανισμός, ελπίδα

ΠΑΡΕΛΑΣΗ,  ΑΥΤΟΑΦΑΝΙΣΜΟΣ,  ΕΛΠΙΔΑ
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
Ποτέ δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι τα όσα αποσπασματικώς δημοσιεύθηκαν από την επιστολή που έλαβα (περί του γνωστού θέματος της “παρέλασης υπερηφάνειας”), θα έφερναν τόσα σχόλια που δημοσιεύθηκαν αλλά και πολύ περισσότερα που δεν “βγήκαν στον αέρα”.
            Φαίνεται πως το όλον θέμα απασχολεί και προβληματίζει περισσότερους ανθρώπους, απ' όσο επιφανειακώς τουλάχιστον φαίνεται, και τούτο βεβαίως απ' όλες τις πλευρές.

28/9/14

Έρχεται πρόγραμμα ΤΠΕ Β1 και για Θεολόγους

Σε ότι αφορά τη φημολογούμενη κατάργηση του προγράμματος επιμόρφωσης ΤΠΕ Β΄ επιπέδου, το ΙΕΠ ενημέρωσε το esos ότι:
Α. Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το ΙΤΥ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ,με δύο επιμέρους προγράμματα ΤΠΕ Β1 με τις μισές ώρες και για όλες τις ειδικότητες και ΤΠΕ Β2 που είναι το παλαιό πρόγραμμα ΤΠΕ Β΄ που συνεχίζεται.
Β.Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που «κυκλοφορεί» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και είναι υποβολιμαία ,αναφέρουν από το ΙΕΠ.

Μνήμη Οσίου Ισαάκ του Σύρου - Άπαντες οι Ασκητικοί του Λόγοι

Στις 28 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ισαάκ του Σύρου.
.
.
Δείτε σε χωριστό ιστολόγιο isaakosyros.blogspot.gr  όλους τους Ασκητικούς Λόγους του Αββά Ισαάκ. 

Ο Μοναχός Πορφύριος Φιλοθεΐτης προς βουλευτές για την ίδρυση κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Ταλιαδούρος διαβίβασε εν είδει Αναφοράς προς τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο Επιστολή του Μοναχού Πορφυρίου Φιλοθεΐτου την οποία απέστειλε προς τους βουλευτές της Ν.Δ. του Γ΄ θερινού τμήματος της Βουλής με θέμα την ψήφιση νόμο με τον οποίο θα συσταθεί κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολής του ΑΠΘ.
Δείτε την Επιστολή:
Πορφύριος Μοναχός
     Φιλοθεΐτης
Άγιον Όρος τη 1η Σεπτεμβρίου 2014
Προς τους Βουλευτάς της Ν.Δ.
του Γ΄ θερινού τμήματος
Προσωπικώς
Κύριε Βουλευτά
Eτοιμάσθη – αφού ο δαίμων δεν έχει ησυχία- να έρθει προς ψήφισιν νόμος που συστήνει κατεύθυνσιν Ισλαμικών Σπουδών στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Συμπλήρωμα στο κήρυγμα της Κυριακής (μετά την Ύψωσιν) για τον Προφήτη Ιωνά


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

27/9/14

Ο Γέρων Σάββας Λαυριώτης προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους περί οικουμενισμού

Ἐν Μεγίστῃ Λαύρᾳ τῇ 15-8-2014
Πρός τήν Ἱερά Κοινότητα Ἁγίου Ὄρους Ἄθω
Σεβαστοί Πατέρες
Σέ πρόσφατη τακτική σύναξη τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μεγίστης Λαύρας, στήν ὁποίαν ἀνήκω, ἀναγνώσθηκε γράμμα τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος πού ἀφοροῦσε στήν ἐλαχιστότητά μου. Μέ τό γράμμα αὐτό, ἀφοῦ ἐξεφράζετο ἡ λύπη τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος, ἐζητεῖτο ἀπό τόν Καθηγούμενο τῆς Ἱερᾶς μας Μονῆς Ἀρχιμ. Πρόδρομο νά ἐπιληφθεῖ ἑνός σοβαροῦ θέματος.
Ποιό ἦταν τό σοβαρό αὐτό θέμα; Τό ὅτι ὁ ὑπογραφόμενος Γέρων Λαυριώτης Μοναχός Σάββας ἔγραψε ἀγωνιστικό ἄρθρο, τό ὁποῖο ἐδημοσιεύθη στήν ἀγωνιστική καί ὁμολογητική ἐφημερίδα « Ὀρθόδοξος Τύπος» μέ τίτλο « Ἡ στάσις τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἔναντι τῶν φιλοπαπικῶν Πατριαρχῶν καί τοῦ Οἰκουμενισμοῦ» (6.6.2014).

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Αυτογνωσία, προϋπόθεση επιτυχίας

Ευαγγελικό ανάγνωσμα Κυριακής Α' Λουκά
( Λουκ. ε' 1-11)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
Αρκετά είναι τα επαγγέλματα αυτά που όσοι τα εξασκούν χρειάζεται να υπολογίζουν και σ' ένα ποσοστό αποτυχίας. Η αλιεία όμως απαιτεί μεγάλο βαθμό κόπου και θυσίας και συνάμα περιέχει μεγάλη πιθανότητα απογοητεύσεως.
Αυτή ακριβώς την πραγματικότητα βλέπουμε στην ευαγγελική περικοπή της Α' Κυριακής του Λουκά. Το ευαγγελικό κείμενο συγκινεί αλλά και συγκλονίζει από πολλές απόψεις, δοθέντος ότι πλέκεται κατά μοναδικό τρόπο η ανθρώπινη αδυναμία, παρά την άριστη γνώση του επαγγέλματος, με την δύναμη του Ιησού και την πνοή της χάριτος.

56 λειτουργικά κενά Θεολόγων

Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή
εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων
Θέμα: Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 26/9/2014
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
  1. Συζητήθηκαν 188 αιτήσεις εκπαιδευτικών ΔΕ που ζητούν μετάταξη σε  διάφορες Διοικητικές Θέσεις.

Ο Stephen Hawking είναι άθεος, πιστεύει όμως στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Ο διεθνούς φήμης φυσικός Stephen Hawking δήλωσε ότι δεν πιστεύει στο Θεό, πιστεύει όμως ότι το ταξίδι στο διάστημα προσφέρει την ελπίδα για την αθανασία του ανθρώπινου είδους.
Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη συγκέντρωση του φεστιβάλ Starmus στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά, όπου ο Stephen Hawking μαζί με άλλες αυθεντίες της επιστήμης μαζεύτηκαν για μία σειρά διαλέξεων.
Η ισπανική εφημερίδα El Mundo κατάφερε να αποσπάσει μία αποκλειστική συνέντευξη του Stephen Hawking για τις απόψεις του σχετικά με την προέλευση του σύμπαντος.

Το Ισλαμικό Κράτος και οι Ρουμ Ορτοντόξ της Ανατολής

Παναγιώτης Σαββίδης
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την προέλαση των τζιχαντιστών του ISISκαι τις διώξεις των χριστιανών από τις πατρογονικές τους εστίες, έφερε στην επιφάνεια την παρουσία χιλιάδων ελληνορθόδοξων στο Λίβανο και στην Συρία, που έως πρότινος ελάχιστοι γνώριζαν την παρουσία τους.
Πρόκειται για τους λεγόμενους Ρουμ Ορτοντόξ (Rum Ortodox) που αν και αραβόφωνοι, αυτοπροσδιορίζονται ως «Ρωμιοί» και θεωρούν τους εαυτούς τους, συνεχιστές της ελληνικής παρουσίας στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως τις μέρες μας.

26/9/14

Φώτης Μιχαήλ, Υγειονομικό εμπάργκο εν Ελλάδι

Υγειονομικό εμπάργκο εν Ελλάδι
Βιώνουμε κυριολεκτικά
μια νέα απόπειρα γενοκτονίας εις βάρος μας!
Του Φώτη Μιχαήλ
Η υγεία, στον πολιτισμό τον δικό μας, δεν μπορεί να λογίζεται ως  προϊόν καταναλωτικό, εισηγμένο μάλιστα και στο χρηματιστήριο, κατά τα πρότυπα τα προτεστάντικα.
Η υγεία, για εμάς τους Ρωμηούς, είναι Αγαθό αυστηρά κοινωνικό. Αγαθό, που ανήκει αδιακρίτως σε όλους. Γι' αυτό και ως Ελληνορθόδοξοι, απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε αποκλεισμό και κάθε διάκριση στα ''ιερά'' του Ασκληπιού και των Αγίων Αναργύρων.

Προσλήψεις 272 αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (κανένας Θεολόγος)

Προσλήψεις 272 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους και μειωμένου ωραρίου, κλάδων / ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου 272 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

Προσλαμβάνονται 300 αναπληρωτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Προσλαμβάνονται φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι
Περίπου 300 αναπληρωτές θα προσληφθούν τελικά στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκτός απροόπτου οι προσλήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα αφορούν μόνο τις ειδικότητες ΠE02, ΠΕ03, ΠΕ04.
Όλες οι προσλήψεις θα είναι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ υπάρχει μια πιθανότητα εκτός από πλήρους ωραρίου να προσληφθούν και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Ἡ πρὸς τὸν Θεὸν ἀγάπη

πρς τν Θεν γάπη
Το πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ συχνά προβληματίζονται γι πολλά πνευματικά θέματα κα ρωτον τος Γέροντες, γι ν πάρουν παντήσεις σύμφωνες μ τ θέλημα το Θεο. Ατό δείχνει τι μπιστεύονται τν πνευματική τους μπειρία, ποία, πως λοι γνωρίζουμε, δν πάρχει σ λους τος κληρικούς.
Κάποτε ρώτησε τν γιο Πορφύριο τν Καυσοκαλυβίτη να πνευματικό του τέκνο πς πρέπει ν εναι πρς τν Θεόν γάπη τν χριστιανν κι κενος πάντησε μ σαφήνεια, χρησιμοποιώντας κα να παράδειγμα: « γάπη μας πρς τν Θεόν πρέπει ν εναι πάρα πολύ μεγάλη κα χωρίς ν πάρχει καμία διάσπαση σ λλα πράγματα. Σο φέρνω σν παράδειγμα τ ξς: νθρωπος μοιάζει ν χει ντός του μι μπαταρία μέ ὁρισμένη νέργεια. ταν ατή τν νέργεια τν ξοδεύει σ λλα διάφορα πράγματα κτός τς γάπης πρς τ Θεόν, νέργεια πο πομένει μέσα του γι᾿ Ατόν εναι λάχιστη κα σως πολλές φορές μηδαμινή. ταν μως διαθέτουμε λη μας τν νέργεια πρς τν Θεν, τότε ἡ ἀγάπη μας εναι μεγάλη πρς Ατόν».

25/9/14

Ιωάννης Τάτσης, Σύμπλευση ή αντίσταση στον οικουμενισμό και την εκκοσμίκευση;

Σύμπλευσις ή αντίστασις εις τον οικουμενισμόν και την εκκοσμίκευσιν;
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ιεράρχες τινές της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευτυχώς ολιγιστοί σε αριθμό αλλά ικανοποιητικώς  θορυβούντες, πέραν των οικουμενιστικών τους απόψεων και δράσεων, πέραν των αλληλοασπασμών με ετεροδόξους και των συμπροσευχών με αυτούς, εναλλάσσουν ευκαίρως ακαίρως το χρώμα του ράσου τους από μαύρο σε γαλάζιο, κόκκινο, λευκό ή μώβ. Και δεν είναι παράδοξη η εκκοσμικευμένη αμφίεση των εν λόγω Ιεραρχών καθότι ως γνωστόν το ήθος, η συμπεριφορά και η βιωτή καθενός ακολουθεί την πίστη και τα πιστεύω του. Αλλοιωμένη οικουμενιστική νοοτροπία και πίστη αναπόδραστα οδηγεί σε εκκοσμικευμένη συμπεριφορά και τρόπους.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς Αρμένιο "Πατριάρχη" Αράμ: "Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μαζί!"

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, τον Καθολικό κ.κ. Αράμ Α΄, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την χώρα μας.
Προσφωνώντας τον κ Αράμ ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Ζούμε εις μίαν εποχήν κρίσεως, οικονομικής αλλά πρωτίστως πνευματικής. Η ειρήνη του Θεού είναι το desideratum της εποχής μας, κατά την οποίαν Εκκλησίες και θρησκείες καλούνται να διαδραματίσουν ένα πρωτεύοντα ρόλον δια τας τύχας της Ανθρωπότητος.

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 26.9.14 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Ἐπιστολή - ὁμολογία πίστεως ὑπό Ἀγιορείτου Μοναχοῦ πρός τήν Ἱ. Κοινότητα τοῦ Ἁγίου Ὄρους.
◇ Ἀλήθεια, κύριε Τσίπρα;

24/9/14

"Η υγιής και η νόθος πνευματικότης" - Μέρος Γ΄ - Συνέντευξη με τον Αρχιμ. Αρσένιο Κατερέλο

Η ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ Η ΝΟΘΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΣ - ΜΕΡΟΣ Γ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΣΤΑΘΜΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ
ΜΕΡΟΣ Γ
Π. ΙΩΗΛ - ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Πς εναι δυνατόν ο ερές Μονές μας νά νακόψουν ατήν τήν πορεία τς νοθευμένης πνευματικότητος; σφαλς καί τό περιμένομε ατό πό τά Μοναστήρια μας καί δέν θέλομε κν νά πιστέψωμε πώς εναι δυνατόν κάποιες φορές κόμη καί κε νά παρεισφρύουν καταστάσεις πού δέν νταποκρίνονται στήν γι πνευματικότητα.

Πρεσβ. Αθανασίου Μηνά, "Άρον άρον ένωσον αυτούς"

«Ἄρον ἄρον ἕνωσον αὐτούς»
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ
Ἐπανέρχεται στίς ἡμέρες μας καί ἀπό ἐπίσημα χείλη παλιά θεωρία περί τῆς δῆθεν ἀναγκαίας  ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν ¨ἄρον ἄρον ἕνωσον αὐτούς¨, ἐξαιτίας τάχα τοῦ κινδύνου τῆς ἀπειλῆς γενικῆς σφαγῆς τῶν πιστῶν, ἀπό τούς ἐχθρούς τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ. Βλέπε Συρία. Βεβαίως ὅμως καί πρόκειται γιά ἑνότητα ἐκτός τῆς ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι Ἀληθείας. Πῶς νά ἑνωθοῦν Ὀρθόδοξοι μέ αἱρετικούς, τό Φῶς μέ τό σκοτάδι, ὁ Χριστός μέ τόν Βελίαλ, ὁ πιστός μέ τόν κατ᾿ οὐσίαν ἄπιστο, ἀφοῦ διαστρέφει τό δόγμα; (Β΄Κορ. στ΄, 14-15).

Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Έλενας Ράπτη εναντίον της ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών εντός της Θεολογικής του ΑΠΘ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Θέμα : «Να μην ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης»
Κύριε Υπουργέ,
Εδώ και αρκετό διάστημα παρακολουθούμε όλοι να εξελίσσεται το χρονικό της επικείμενης ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με μια σειρά επιχειρημάτων αμφιβόλου σημασίας, προβάλλεται ως βάση για το εγχείρημα η απόφαση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής (κατά πλειοψηφία) τη στιγμή που το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής είναι αντίθετο  και δεν επιθυμεί την ίδρυση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή.

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη των Θρησκευτικών Β΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου

Απόσπασμα εγκυκλίου
Αρ. Πρωτ.      152499/Γ2
Αθήνα,          24-09-2014
Οδηγίες για τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Β΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 
Β΄ ΤΑΞΗ  ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Βιβλίο: «Χριστιανισμός και Θρησκεύματα», Δ.Λ. Δρίτσα, Δ.Ν. Μόσχου, Στ. Λ. Παπαλεξανδρόπουλου
Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος ορίζεται ως εξής: 
3. Θρησκεία: ένα πανανθρώπινο φαινόμενο
4. Ποιος είναι ο Θεός κατά την πίστη του Χριστιανισμού
5. Η Βασιλεία του Θεού: όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;
7. «Τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι;»
9. Αρχή και πορεία του κόσμου

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη των Θρησκευτικών Α΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου

Απόσπασμα εγκυκλίου
Αρ. Πρωτ.    152508/Γ2
Αθήνα,        24-09-2014
Οδηγίες για τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Α΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 

Α΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ και

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Βιβλίο: «Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία», Χ. Γκότση, π. Γ. Μεταλληνού, Γ. Φίλια
Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος ορίζεται ως εξής:

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας για τη σύγχρονη παγίδα του κληρικού, τον οικουμενισμό

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης, στην γενέτειρά του Κόνιτσα, φέτος μάλιστα που συμπληρώνονται 200 χρόνια από το Μαρτύριό του (1814 – 2014).
Χθες 22 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Κόνιτσα, όπου είναι θησαυρισμένο τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου και υπάρχει και παρεκκλήσιο αφιερωμένο σ’ αυτόν, τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου.

23/9/14

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές κοινότητες

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα». Την Τετάρτη έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι εκπρόσωποι και φορείς.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το ως μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για την νομική οργάνωση θρησκευτικών κοινοτήτων και ενώσεων τους.

Διαθρησκειακή ενότητα γύρω από τον Πάπα κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία


Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστασίου, άλλων ορθοδόξων κληρικών και εκπροσώπων άλλων ομολογιών και θρησκειών μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία. Έκανε μάλιστα χιούμορ σχολιάζοντας τον τρόπο που ήταν καθισμένοι οι εκπρόσωποι των θρησκειών από τη μία πλευρά και οι Παπικοί από την άλλη: Μοιάζει σαν να είμαστε δύο ομάδες: οι Καθολικοί από τη μία και όλοι οι άλλοι από την άλλη, είπε (δείτε στο 1.50 κ. εξής)

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Το παρασκήνιο της συνάντησης Πάπα - Τσίπρα

Το παρασκήνιο της συνάντησης  Πάπα  - Τσίπρα
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Το ότι δέχθηκε ο Πάπας σε ακρόαση  τον Αλ. Τσίπρα έχει άφθονο παρασκήνιο, το οποίο επιμελώς αποκρύφτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο σημερινός Πάπας, εξέχων στέλεχος του τάγματος των ιησουιτών, είναι ικανότατος στις δημόσιες σχέσεις και καλλιεργεί και προβάλλει την εικόνα του θρησκευτικού ηγέτη  με τις κοινωνικές ευαισθησίες... Κάτι ανάλογο πράττει και η Αριστερά του κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό και οι «ιδεολογίες» τους τέμνονται… Ο Πάπας κάνει ανοίγματα στην Αριστερά και στους  Οικολόγους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία. Πρόσφατη η επίσκεψη του στο Άγιον Όρος…

To ΠΣΕ επαινεί τον Ανδρέα Λοβέρδο για το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες

Από το facebook του Υπουργού Παιδείας
Σήμερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων»
Είναι χαρά και τιμή μου που εισάγουμε το σχέδιο νόμου. Η μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν ήταν χώρα που σεβόταν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών μας επαινεί διότι λύνουμε μία εκκρεμότητα από τη γέννηση του ελληνικού κράτους.

Ο Υπουργός Παιδείας για τα κενά στα σχολεία, τους αναπληρωτές και το διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ
Για τα κενά στα σχολεία: Ξεκινήσαμε με τη διαπίστωση των Υπηρεσιών μέσα από την πυραμιδωτή οργάνωση του Υπουργείου Παιδείας στην εκτίμηση των 22.500 κενών. Εμείς μπορούσαμε να καλύψουμε από αυτά τις 19.500 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια οι 19.500 έγινε 16.500 και μετά 16.000, διότι δεν υπήρχαν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Ευχαριστίες για τις ύβρεις

Πειραιεύς, 23 Σεπτεμβρίου 2014
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ
Αἰσθάνομαι τήν ἀνάγκη δημόσια νά ἐκφράσω τήν εὐγνωμοσύνη μου γιά τίς ὑβριστικές σέ βάρος μου ἀναρτήσεις τῶν ἀνεπιγνώστων ζηλωτῶν ἀδελφῶν διότι παραλλήλως ὑβριζόμενος καί ἀπό τούς κάθε λογῆς οἰκουμενιστές καί «μεταπατερικούς ἀνανεωτές» καθώς καί ἀπό τούς ἀνεπιγνώστους ζηλωτές ἀποφεύγω ἀναξίως τό λόγο τοῦ Κυρίου μας «οὐαί ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι» (Λουκ. 6,26).

22/9/14

Για την προσμέτρηση προϋπηρεσίας των αναπληρωτών

Από το facebook του Υπ. Παιδείας:
Μόλις υπεγράφη: Aπό το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπ/κών λογίζεται η εναρκτήρια ημερομηνία της οριζόμενης στη σχετική Υπουργική Απόφαση προθεσμίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός της προθεσμίας αυτής.

Πρόσληψη αναπληρωτών στα εκκλησιαστικά σχολεία

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Εισαγωγικά


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Πρωτοπρ.Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή μετά την Ύψωσιν του Τιμίου Σταυρού


Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - 21/9/2014
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

21/9/14

Αίτημα της ΠΕΘ προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση νέας εγκυκλίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 144
Προς
Τον αξιότιμο κύριον
κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο,
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι
Αθήνα

Κοινοποίηση:
α) κ.κ. Αντώνιο Σαμαρά, Πρωθυπουργόν
β) κ.κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο,
Υφυπουργό Παιδείας &Θρησκευμάτων
γ) κ.κ. Γεώργιο Στύλιο,
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Έκδοση νέας εγκυκλίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

O Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΘ στην εφημερίδα "Δημοκρατία" για τα Θρησκευτικά

 Οι δύο θεολόγοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα θρησκευτικά!
Ο Κωνσταντίνος Σπαλιώρας και ο Παναγιώτης Τσαγκάρης
ζητούν να ακυρωθεί η μείωση των ωρών διδασκαλίας ως αντισυνταγματική
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν πριν από μερικές ημέρες δύο θεολόγοι, ζητώντας να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας που περιορίζει τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Λύκειο σε μία ώρα εβδομαδιαίως, από δύο που ίσχυε μέχρι τώρα.
Στην προσφυγή τους οι δύο καθηγητές τονίζουν ότι η απόφαση του υφυπουργού είναι άκυρη, τονίζοντας ότι η εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η διδασκαλία του σε επαρκή αριθμό ωρών αποτελεί ευθεία συνταγματική επιταγή (άρθρο 16 του Συντάγματος), όπως αυτή διατυπώθηκε και στον νόμο 1566/1985.

Ο υφυπουργός Παιδείας για όσους εκπαιδευτικούς περιμένουν διορισμό

Παράταση αναμένεται να δοθεί στην κατηγορία των εκπαιδευτικών που ανήκουν στην κατηγορία του 30μηνου και για τους οποίους η ρύθμιση του ν.3848 για διορισμό, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες, λήγει το τρέχον σχολικό έτος. Η παράταση πιθανόν θα είναι διετής.
Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στη Βουλή ότι το θέμα των τριανταμηνιτών δεν έχει καμία σχέση με τον ΑΣΕΠ και δήλωσε ότι “εάν μέχρι τότε δεν κάνουμε και ΑΣΕΠ, όταν θα έλθει εκείνη η ώρα, πριν τη λήξη του 2015, πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχουν, εμείς θα προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τους δώσουμε την παράταση”.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φιλοξενεί τον θεολογικό διάλογο Ορθοδόξων - Παπικών

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ & ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 
Τήν Τετάρτην, 4ην / 17ην Σεπτεμβρίου 2014, ἔλαβε χώραν ἡ ἐκδήλωσις τῆς ἐπισήμου ἐνάρξεως τοῦ θεολογικοῦ διαλόγου μεταξύ Ὀρθοδόξου καί Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας εἰς τό ἐν τῇ Ἀνατολικῇ Ὄχθῃ τοῦ Ἰορδάνου ποταμοῦ καί παρά τόν τόπον τοῦ Βαπτίσματος τοῦ Κυρίου «Κέντρον Συνεδριάσεων» τῆς Ἰορδανικῆς Κυβερνήσεως.

Έρανος για το ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πιστούς που δεν μπορούν να τον ακούσουν

Ακολουθώντας οδηγίες σχετικής εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου πολλοί Μητροπολίτες ζήτησαν με δικές τους εγκυκλίους από τους πιστούς των Μητροπόλεων τους να συνεισφέρουν οικονομικά μέσω δισκοφορίας για τη λειτουργία του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι σχετικές εγκύκλιοι προκάλεσαν τη απορία πολλών πιστών καθώς:
1. Σε πολλές Μητροπόλεις οι πιστοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν το ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, μάλλον δε για να είμαστε ακριβείς το ραδιοσταθμό της Αρχιεπισκοπής, αφού αυτός εκπέμπει μόνο στην Αθήνα και αναμεταδίδεται από μερικούς μόνο ραδιοσταθμούς άλλων Μητροπόλεων. Έτσι οι πιστοί κλήθηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά για τη λειτουργία ενός ραδιοφώνου που δεν μπορούν να ακούσουν.
2. Ως γνωστόν η πορεία και ο χαρακτήρας των εκπομπών του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος

20/9/14

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Σταυροφόροι - Νικηφόροι

Κυριακή μετά την Ύψωσιν
(Μαρκ. Η' 34-Θ' 1)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
Ο λόγος του σταυρού συνοψίζει ολόκληρο το κεφάλαιο της πίστεως, πιστοποιώντας την ανάσταση και οδηγώντας προς τη σωτηρία.
Είναι αλήθεια ότι για τον άνθρωπο που ζει μέσα στην όλη ατμόσφαιρα της πτώσεως και των παθών, ο ξεκάθαρος λόγος του Κυρίου περί της άρσεως του σταυρού, ίσως φαίνεται σκληρός και βαρύς. Όμως, οι άγιοι της Εκκλησίας μας που βίωσαν αυτή την ζωή, στην οποία προηγείται ο πόνος του Σταυρού για να επέλθει η βιωματική χαρά της Αναστάσεως, αποδεικνύουν ότι μόνο δι' αυτής της οδού μπορεί ο άνθρωπος να οδηγηθεί και να φθάσει στον προορισμό του. Στον υψηλό προορισμό της Χριστοποιήσεως και του εξαγιασμού.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Ἐπί τῇ πρός Κύριον ἐκδημίᾳ τοῦ ὁμολογητοῦ Θεολόγου Νικολάου Σωτηροπούλου

                                       Ἐν Κυθήροις τῇ 12ῃ Σεπτεμβρίου 2014
Πρός
Τήν Ἱεραποστολικήν Ἀδελφότητα
 «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»
Ζωοδόχου Πηγῆς 44

Ἀθήνας 106 81
Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,
            Ἐπί τῇ πρός Κύριον ἐκδημίᾳ τοῦ εὐσεβεστάτου ἐν Κυρίῳ ἀδελφοῦ μας προσφιλεστάτου Νικολάου Σωτηροπούλου, πιστοῦ τέκνου τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ζηλωτοῦ καί ἀκαταπονήτου Θεολόγου - ἐργάτου τοῦ Ἀμπελῶνος τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, «ἀφωρισμένου εἰς Εὐαγγέλιον Θεοῦ» (Ρωμ. α', 1) καί μόνον, ὁμολογητοῦ τῆς πίστεως καί διακεκριμένου ἀντιαιρετικοῦ πνευματικοῦ σκαπανέως, λογιωτάτου συγγραφέως καί ἀπαραμίλλου γνώστου καί χειριστοῦ τῆς Θείας Γραφῆς εὔχομαι καί προσεύχομαι ὅλῃ καρδίᾳ διά τήν μακαρίαν ἐν Κυρίῳ ἀνάπαυσιν τῆς θεοφιλοῦς ψυχῆς αὐτοῦ καί τήν ἀπόληψιν τοῦ τῆς δικαιοσύνης στεφάνου, «ὅν ἀποδώσει ὁ Κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ Δίκαιος Κριτής» (Β' Τιμ. δ', 8).

19/9/14

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. για την δημιουργία Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου (M.E.A.E.E.) και την επιλογή μελών των μελών των Επιτροπών Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (E.A.E.E.)

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) για την δημιουργία Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου (M.E.A.E.E.) και την επιλογή μελών των Επιτροπών Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (E.A.E.E.).
Δείτε την Πρόσκληση

Προσκυνηματική επίσκεψη Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ στην Αρχιεπισκοπή Τομίδος (Κωνστάντζα Ρουμανίας)


Δείτε και το Μέρος Β΄ κάτω από το κείμενο
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΟΜΙΔΟΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ) ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Προσκυνηματική ἐπίσκεψη στήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Τόμιδος, μέ ἕδρα τήν Κωνστάντζα τῆς Ρουμανίας, τοῦ Πατριαρχείου Ρουμανίας ἐπραγματοποίησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ὕστερα ἀπό εὐγενική πρόσκληση τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Τόμιδος κ. Θεοδοσίου καί εὐλογία τοῦ Μακ. Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ἀπό τίς 6 ἕως τίς 10 Σεπτεμβρίου ἐ.ἔ.

18/9/14

Μετατάξεις Θεολόγων (ΠΕ01) σε θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων

Το Άρθρο 24 του Σχεδίου νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων» που κατατέθηκε στις 18/09/2014 στη Βουλή περιέχει ρυθμίσεις για:
Μετατάξεις Θεολόγων (ΠΕ01) σε θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων
Εκπαιδευτικοί του κλάδου των Θεολόγων (ΠΕ01) δύνανται να μεταταγούν σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις Εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Υποβάθμιση της θεοπνευστίας της Αγίας Γραφής

Όλα έχουν σημασία μέσα στην Αγ. Γραφή. Ασφαλώς το περιεχόμενο, σαφώς και η διατύπωση και κανένας δεν δικαιούται να αυθαιρετεί ούτε στο ένα ούτε στο άλλο νομίζοντας ότι έτσι καλύτερα θα φανεί η θεία αλήθεια.
Δυστυχώς όμως η νεοορθοδοξία και μεταπατερικός θεολογικός λόγος συνεχίζουν να φυτεύουν προσωπικές απόψεις στο γεγονός της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε συνέδρια και δημοσιεύσεις τους.

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Ἡ δύναμις τοῦ Θεοῦ θὰ σώση τὴν Ἑλλάδα

Ἡ δύναμις τοῦ Θεοῦ θὰ σώση τὴν Ἑλλάδα
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
Ο ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ καί ἐπιπόλαιος λόγος καθημερινά καταπονεῖ τούς Ἕλληνες, παράλληλα μέ τή φοβερή οἰκονομική κρίση. Ἡ τηλεόραση, τό ραδιόφωνο καί οἱ ἐφημερίδες φιλοξενοῦν ἀνθρώπους, οἱ ὁποῖοι ἀναλύουν καί «λύνουν» ὅλοι τά προβλήματα τῆς πατρίδας μας. Στή θεωρία πᾶμε καλά! Ὅλοι ἔχουν στό νοῦ τους τή λύση γιά τό κάθε πρόβλημα καί τή διατυπώνουν μέ μεγάλη εὐκολία, ἀλλά καί προθυμία, προκειμένου νά προβληθοῦν στό λαό καί νά ἀποσπάσουν στήν κατάλληλη στιγμή τήν ψῆφο του. Κανένας ἀπό τούς μονολογοῦντες, ἀλλά καί τούς συνομιλοῦντες, δέν δηλώνει ἀδυναμία στό νά βρεῖ κάποια λύση. Ὅλοι τά ξέρουν ὅλα! Ὅλοι εἶναι κατάλληλοι γιά ὅλα! Ὅλοι μποροῦν νά «σώσουν» τή χώρα! Μάταια κοπιάζω πολλές φορές νά καταγράψω καί νά καταμετρήσω τίς λύσεις πού προτείνουν. Γιά κάθε πρόβλημα ἔχουμε πολλές λύσεις, ἐνῶ μία εἶναι ἡ ἄριστη λύση.

Ἰ. Θ. Χαΐνης, Τό τμῆμα Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν

Τό τμῆμα Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν
Τοῦ Ἰ. Θ. Χαΐνη, Ὁμοτίμου Καθηγητοῦ τοῦ Ε.Μ.Π.
ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ συνεντεύξεως ποὺ ἔδωσε ὁ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, στὴν Ἐφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τὴν 25 Ἰουλίου 2014, σελ. 6, μεταξὺ τῶν ἄλλων ἀναφέρθηκε στὴ δημιουργία τμήματος Ἰσλαμικῶν σπουδῶν στὸ Α.Π.Θ. καί εἶπε ὅτι ἔχει ἔλθει σὲ ἐπικοινωνία μὲ Καθηγητὲς τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς καὶ κάποιοι ἀπὸ αὐτοὺς συμφωνοῦν.
Ἐπὶ πλέον εἶπε: Θέλει νὰ προσελκύσει σπουδαστὲς ἀπὸ τὸν Ἀραβικὸ Κόσμο καὶ νὰ ἀνεβάσουμε τὸ ἐπίπεδο τοῦ Πανεπιστημίου !
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)