29/4/15

Γαλλία: Σχολείο απαγόρευσε σε μουσουλμάνα μαθήτρια να φορά μακριά φούστα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Γαλλία, μετά τις πληροφορίες ότι μία 15χρονη μουσουλμάνα απεβλήθη από σχολείο στην περιοχή Καμπανία-Αρντέν, επειδή φορούσε μακριά φούστα.
Το σχολείο έστειλε δύο φορές στη νεαρή Σάρα στο σπίτι της, απαγορεύοντάς της να παρακολουθήσει τα μαθήματά της, επειδή ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίστηκε ότι η φούστα παραβιάζει τον νόμο που απαγορεύει να φορά κανείς σε δημόσιους χώρους θρησκευτικά σύμβολα.

Η μαθήτρια έβγαλε τη μαντίλα της, αλλά είπε ότι η φούστα δεν αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο.
Η υπόθεση προκάλεσε οργή στο Internet και το hashtag #JePorteMaJupeCommeJeVeux (Φοράω τη φούστα μου όπως θέλω) έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 45.000 tweet από την Τρίτη.
Μάλιστα, η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του Νικολά Καντέν, συμβούλου του γάλλου πρωθυπουργού για κοσμικά ζητήματα, ο οποίος είπε ότι το να φοράει κάποιος μακριά μαύρη φούστα στο σχολείο δεν αποτελεί παραβίαση κανονισμού.
Ο ίδιος είπε ότι η νομοθεσία του 2004 που απαγορεύει να φορά κανείς «καταφανή» θρησκευτικά σύμβολα, δεν αναφέρεται σε μία φούστα, αλλά στη μπούρκα, το νικάμπ, το κιπά, το τουρμπάνι ή έναν μεγάλο σταυρό.
Ο νόμος του 2004 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών μουσουλμάνων που θεωρούνται ότι στοχοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)