22/4/16

Απογοητευτικαί δηλώσεις ιεραρχών διά τον Πάπαν

Απογοητευτικαί δηλώσεις ιεραρχών διά τον Πάπαν
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο αποτέλεσε αφορμή για δηλώσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πολλοί εξ αυτών έκριναν την επίσκεψη ως σημαντικό γεγονός και δήλωσαν ότι πιστεύουν πως αυτή θα δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. Αν κάποιος παρακολουθήσει προσεκτικά τις επισκοπικές δηλώσεις θα αντιληφθεί ότι στη συνείδηση των ιεραρχών αυτών ο Πάπας δεν είναι αιρετικός αλλά εκπρόσωπος μιας μεγάλης Εκκλησίας όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της δικής μας Εκκλησίας. Ρωμαιοκαθολική και Ορθόδοξη είναι δύο Εκκλησίες που ουσιαστικά έχουν απλώς διαφορετικές κεφαλές! Είναι πράγματι απογοητευτικό να ακούει κανείς επισκόπους που γενικά θεωρούνται σοβαροί και μάλιστα από αυτούς που δεν μετέχουν ενεργά σε οικουμενιστικά ανοίγματα να μιλούν για τον Πάπα όπως περίπου οι κοσμικοί δημοσιογράφοι ή οι άθεοι πολιτικοί. Αντιμετωπίζουν τον Πάπα ως έναν ισχυρό εκκλησιαστικό ηγέτη και κρίνουν ως υπερβολικές τις αντιδράσεις στην επίσκεψή του. Μπορεί να διαφωνούμε με τον Πάπα σε κάποια ζητήματα, δηλώνουν, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι αποτελεί σημαντική προσωπικότητα με διεθνές κύρος που μπορεί να βοηθήσει και στα δικά μας ζητήματα!
Πόσο ωφελήθηκε ιστορικά η Ορθοδοξία από φιλοπαπικές κινήσεις είναι γνωστό σε όλους. Αλλά παραμονές της λεγόμενης «Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας» να αντικρίζουμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πριν από αυτούς τον Ρώσο Πατριάρχη εναγκαλιζόμενους τον Πάπα με χειροκροτητές της «αδελφικής τους αγάπης» πλείστους άλλους επισκόπους είναι εικόνα πραγματικά απογοητευτική, εικόνα εκκλησιαστικής παρακμής, απόδειξη της μεγάλης άμβλυνσης του ορθόδοξου αισθητηρίου, της απομάκρυνσης των ιεραρχών μας από την πατερική μας κληρονομιά. Για τους λόγους αυτούς οι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της σήμερον, με εκλεκτές βέβαια εξαιρέσεις, είναι παντελώς ακατάλληλοι για τη συγκρότηση Μεγάλης Συνόδου που θα συμβάλλει στην πατερική αντιμετώπιση ουσιωδών προβλημάτων της Εκκλησίας μας. Είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς θα δήλωναν ευτυχείς εάν αποφασιζόταν η συμμετοχή του Πάπα στη σχεδιαζόμενη «Μεγάλη Σύνοδο» επειδή έτσι θα αυξανόταν το κύρος της Συνόδου!
Ορθόδοξος Τύπος, 22/04/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)