26/9/16

Επιμένει ο Φίλης για τα Θρησκευτικά - Σε θέση μάχης οι ιεράρχες

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις Εκκλησίας – Kυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επιμένει ότι οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο μάθημα των θρησκευτικών είναι προϊόν διαλόγου ενώ η Εκκλησία αντικρούει τα επιχειρήματά του λέγοντας ότι αυτός ουδέποτε υπήρξε.

Ο υπουργός Παιδείας σε νέο ανακοινωθέν που εξέδωσε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 επανέλαβε για άλλη μια φορά τις θέσεις του.

Ότι δηλαδή για τα Θρησκευτικά υπήρξε ώριμος διάλογος με την Εκκλησία, τους θεολόγους και τους παιδαγωγούς καθώς και τριετής πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Επισημαίνει δε ότι τα θρησκευτικά «θα είναι αντικείμενο διδασκαλίας αλλά και αξιολόγησης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτική κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πάγια παιδαγωγική μεθοδολογία».

Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες στα ΜΜΕ καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά οι αναφορές του για ιστορικά ζητήματα, μεγεθύνθηκαν και δηλώνει ότι έχει σταθερό προσανατολισμό στη συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας.

«Η συζήτηση μεθαύριο στη Βουλή, είναι μια ευκαιρία να τεθεί η Παιδεία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητοποιώντας, ότι, παρά τις διαφωνίες μπορεί να εξευρεθούν κοινοί τόποι».
Ο αρχιεπίσκοπος γράφει την ομιλία του για την Ιεραρχία
Οι ιεράρχες από την πλευρά τους είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και εισηγούνται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να υψώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, έχει ξεκινήσει να γράφει τον λόγο που θα εκφωνήσει στην Ιεραρχία, στις 4 Οκτωβρίου. Τα Θρησκευτικά καθώς και όλο το φάσμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας θα φέρει προς συζήτηση στο ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, ενώπιον όλων των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε ότι αφορά τη νέα δήλωση του Νίκου Φίλη, στενοί συνεργάτες του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας παραπέμπουν στις δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πριν από λίγες μέρες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τις μονομερείς αλλαγές που έγιναν στα Θρησκευτικά. Κρούουν επίσης το καμπανάκι ότι θα υπάρξει ρήξη με την Πολιτεία.

Παραπέμπουν επίσης στις αποφάσεις που έλαβε η Ιεραρχία, τον Οκτώβριο του 2015, για το μάθημα των Θρησκευτικών, τις οποίες επικύρωσε και η «μικρή» Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)