13/11/16

Ιεράρχης - μέλος της επιτροπής διαλόγου για τα Θρησκευτικά προς Γαβρόγλου: "Με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα"

Απόσπασμα ομιλίας του νέου Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής
Θέλω να σας πω ελάχιστα για το θέμα της Εκκλησίας για να μην νομίζετε ότι είναι κάτι για το οποίο δεν θέλω να μιλήσω. Εγώ τα ζητήματα αυτά ομολογώ ότι δεν τα γνωρίζω τόσο βαθιά όπως ο Νίκος Φίλης και θέλω να υπογραμμίσω:
οι γνώσεις του Νίκου είναι βαθιές επί αυτών των ζητημάτων και όχι μόνο των δογματικών αλλά και των ιστορικών. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να μείνουμε σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο, όταν βγήκαν μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Να προχωρήσουμε να σχεδιάσουμε τα βιβλία στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, να αξιολογήσουμε πως πήγαν τα πράγματα φέτος, να γίνουν καταρτίσεις των θεολόγων και να πάμε μπροστά. Δεν μας βοηθάει ούτε στο ευρωπαϊκά πλαίσιο ούτε στο δικό μας πλαίσιο ένα ζήτημα μισαλλοδοξίας που πρέπει να σας το τονίσω δεν ήταν ευθύνη του Υπουργού Παιδείας. Ένας ιεράρχης μου έστειλε χθες ένα μήνυμα, μία επιστολή για να με συγχαρεί. Στην επιστολή λοιπόν γράφει ότι είναι σίγουρος ότι με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι ένας από τους ιεράρχες, μέλος της επιτροπής για τα βιβλία. Χαιρετίζω τη δήλωση του και είμαι σίγουρος ότι είναι μία δήλωση που δέχεται και ο Αρχιεπίσκοπος.

6 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

«Εγώ τα ζητήματα αυτά ομολογώ ότι δεν τα γνωρίζω τόσο βαθιά όπως ο Νίκος Φίλης και θέλω να υπογραμμίσω: οι γνώσεις του Νίκου είναι βαθιές επί αυτών των ζητημάτων και όχι μόνο των δογματικών αλλά και των ιστορικών.»

κχ
Το πόσο "βαθιά" (sic) γνωρίζει ο κ. Φίλης αυτά τα ζητήματα (σημ. προφανώς εννοεί τα θεολογικά ο κ. Γαβρόγλου) φαίνεται από τη νέα ορολογία - φυσικά θεολογική - που εφηύρε ο αποψιλωθείς πλέον κύριος Ν. Φίλης, με εκείνο το όντως πρωτοφανές περί «ουδετερόθρησκου κράτους». Παρέλειψε να μας δώσει να καταλάβουμε τί εννοούσε με αυτό το «ουδετερόθρησκ-ος, - η, - ο». Μάλλον, θα έλεγα, δεν τόλμησε να μας το πει. Ο προϊστάμενός του πάντως, ο κ. Τσίπρας, έχει δηλώσει απερίφραστα ότι είναι άθεος.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά, Κύριε Υπουργέ, δεν κατανοώ τι εννοείτε λέγοντας : " Ένας ιεράρχης μου έστειλε χθες ένα μήνυμα, μία επιστολή για να με συγχαρεί. Στην επιστολή λοιπόν γράφει ότι είναι σίγουρος ότι με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. " Δηλαδή για να καταλάβω , τα έως σήμερα διδασκόμενα Βιβλία των Θρησκευτικών δεν είχαν Επιστημονική τεκμηρίωση ενώ , αντιθέτως, διαθέτουν το ανύπαρκτο σήμερα και υπό έκδοσιν, μελλοντικώς, νέο βιβλίο των Από-χριστιανοποιημένων, αναφορικά με το περιεχόμενο, και εν πολλοίς ανεφάρμοστων, ως προς το τρόπο διδασκαλίας , Θρησκευτικών που επιδιώκεται - πάση θυσία - να μας επιβάλλεται ως Κυβέρνηση ;

Όσον για τον Ανώνυμο αυτόν Ιεράρχη ο οποίος σας " έστειλε χθες ένα μήνυμα, μία επιστολή για να με συγχαρεί ", όπως διατείνεσθε, προσωπικά , δεν θα το έπραττα ποτέ - στη θέση αυτού, πολύ δε περισσότερο, εφόσον " Είναι ένας από τους ιεράρχες, μέλος της επιτροπής για τα βιβλία " - διότι ακριβώς είναι δυνατόν τέτοιες μεμονωμένες κινήσεις ή παρακινδυνευμένες πρωτοβουλίες είτε να παρερμηνευτούν είτε να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής εκμεταλλεύσεως (επί παραδείγματι, το " Χαιρετίζω τη δήλωση του και είμαι σίγουρος ότι είναι μία δήλωση που δέχεται και ο Αρχιεπίσκοπος ") είτε να σας ενσπείρουν μάταιες και φρούδες προσδοκίες που, όπως θα διαπιστώσετε λίαν συντόμως, θα διαψευστούν παντοτινά όταν εκδοθεί η Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του Μαθήματος των Θρησκευτικών - η οποία και θα σηματοδοτήσει το δεύτερο και ισχυρότερο κόλαφο στρεφόμενο κατά της ΄΄ Δογματικής ΄΄ σας Κυβερνήσεως, κατόπιν της Δικαστικής Απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες, - εκτός εάν εν τω μεταξύ μας προλάβουν οι Πολιτικές εξελίξεις και προκηρυχθούν πρόωρες Εκλογές προς τα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο του Μαρτίου 2017, υπό το βάρος της Κοινωνικής κατακραυγής της υπογραφής ενός 4ου Μνημονίου...

Μετά Τιμής

Παυλίδης Δημήτριος

Ανεξάρτητος Κεντρώος

Πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου
Αδιορίστων Θεολόγων Ελλάδος

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το "Ανεξάρτητος Κεντρώος", μου ήρεσε! Καλήν Σταδιοδρομίαν και εις την Πολιτικήν! Σας ταιριάζει Απολύτως! Έχετε Πολιτικάντικον λόγον! Εύγε!

Καημένα μου Θρησκευτικά τι τραβάτε.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι επειδή φαίνεστε να μην αντιλαμβάνεστε τίποτε από όλο το άρθρο ή τουλάχιστον προσποιείστε κάτι τέτοιο και επειδή αδυνατείτε να το αντικρούσετε, - εξ ού παρακάμπτετε τα εντός αυτού επιχειρήματά μου καθώς και τις έννομες προθέσεις μου να υπερασπίσω με παρρησία το Μάθημά μας - φτάνετε στο κατώτατο σημείο να επιδιώκετε τη διαστρέβλωσή του, με αυθαίρετες και εμπαθείς ΄΄Πολιτικάντικες΄΄ κρίσεις, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη Κυβερνητική τακτική.
Αναφορικά, με το επιδειχθέν όψιμο ενδιαφέρον σας για το Μάθημα '' Καημένα μου Θρησκευτικά τι τραβάτε ΄΄ μάλλον θα πρέπει να το αναπέμψετε στους κυρίους Φίλη και τους συν αυτώ και όχι σε εμένα, καθόσον εκείνοι είναι αρμόδιοι ή υπαίτιοι για την περιπέτεια , την οποία διέρχεται.

Και κάτι ακόμη : Όταν στρέφεστε, δημοσίως, εναντίον όσων αγωνίζονται υπέρ του Μαθήματος, με τα δικά τους κριτήρια και το δικό τους τρόπο, οφείλετε ηθικά και νομικά να το πράττετε επωνύμως, όπως εγώ, και όχι κρυπτόμενος όπισθεν της ανωνυμίας , δηλώνοντάς μας παράλληλα τι έχετε κάνει , εσείς , αντιστεκόμενος στην κατάργηση του Μαθήματος, εάν βέβαια υποθέσουμε πως είστε Θεολόγος ... Άλλως, το ανωτέρω αναγραφόμενο συμπέρασμά σας, επιστρέφεται άμεσα προς εσάς καθότι κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια .
Σε κάθε περίπτωση , προσωπικά αισθάνομαι να καταξιώνομαι επειδή είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός, ανήκοντας μάλιστα Πολιτικά - και όχι κομματικά - στη τελευταία προδικτατορικά και επομένως Δημοκρατικά νομίμως εκλεγείσα , με ποσοστό 53 % , Παράταξη του Κέντρου, στην οποία προφανώς δεν θα ήταν δυνατόν να εισχωρήσετε, επιδεικνύοντας τέτοια νοοτροπία.

Παυλίδης Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου, κ. Παυλίδη, χαμένος χρόνος να ασχοληθεί κανείς μαζί σας.
Επιμένω, καλήν Σταδιοδρομίαν εις την ΠΟΛΙΤΙΚΉΝ. Σ' αυτήν, ίσως, επιτελέσετε καλύτερα το "θεάρεστον έργο Σας". Σίγουρα πάντως θα έχετε χειροκροτητές!

Όσο για την ανωνυμία, οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτή κρατά από τα χρόνια της δουλείας μας στον Ασιάτη δυνάστη. Και επειδή η εποχή μας είναι παράλληλη με αυτή, η στοχοποίηση ανθρώπων που εργάζονται με ζήλο, και πάνω απ' όλα με ταπεινότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών, συνιστά βαρβαρότητα. Γι' αυτό και η ανωνυμία.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι επειδή το νέο σημείωμά σας, όντως επιβεβαιώνει την εκπεφρασμένη άποψή μου, πως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια : Δηλαδή ενώ επικαλείσθε - προκειμένου να δικαιολογήσετε τη διατήρηση της ανωνυμίας σας - τη '' στοχοποίηση ανθρώπων που εργάζονται με ζήλο'', όπως θεωρείτε προφανώς τον εαυτό σας, εν τούτοις αρέσκεστε χρησιμοποιώντας την ασφάλεια της ανωνυμίας στο να πράττετε ακριβώς αυτό που υποτίθεται αντιμάχεστε, στοχοποιώντας στη συγκεκριμένη περίπτωση εμένα και μη αναγνωρίζοντάς μου το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα να γράφω τη γνώμη μου και μάλιστα επωνύμως ! Διερωτώμαι λοιπόν εάν αυτό δεν '' συνιστά βαρβαρότητα '' πως λέγεται, Δημοκρατία ;

Όσοι πραγματικά '' εργάζονται με ζήλο, και πάνω απ' όλα με ταπεινότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών '' και διακατέχονται από υψηλή αυτοεκτίμηση, δεν υποκρύπτονται κατ΄ουδένα λόγο ή τρόπο υπό το μανδύα της ανωνυμίας, δεν ειρωνεύονται ή στοχοποιούν τα γραφόμενα των Συναδέλφων τους υπέρ του Μαθήματος , για το οποίο υποτίθεται ότι κόπτονται, προς τέρψιν αποτυχημένων Πολιτικών Κυβερνήσεων, ούτε προβαίνουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα ή φτηνά ευφυολογήματα του τύπου ΄΄ καλήν Σταδιοδρομίαν εις την ΠΟΛΙΤΙΚΉΝ. Σ' αυτήν, ίσως, επιτελέσετε καλύτερα το "θεάρεστον έργο Σας". Σίγουρα πάντως θα έχετε χειροκροτητές!΄΄.
Το εάν επιτελώ και σε ποιό βαθμό καλύτερα το "θεάρεστον έργο" μου , αφήστε να το κρίνει ο Εσταυρωμένος Χριστός και δευτερευόντως η Ιστορία του Κλάδου και όχι εσείς που ζείτε ακόμη με φοβικά σύνδρομα και φαντάσματα ή εφιάλτες '' από τα χρόνια της δουλείας μας στον Ασιάτη δυνάστη ΄΄ επομένως, του παρελθόντος.
Επιπλέον, μην ανησυχείτε αν θα πολιτευτώ ή όχι, διότι δεν αποσκοπώ μέσα σε ένα τέτοιο υφιστάμενο περιβάλλον γενικής παρακμής, όταν μάλιστα τροφοδοτείται από ανθρώπους - που αντί να στέκονται εμπόδιο και να αμύνονται ενάντια σε αυτό - προτιμούν να υπηρετούν ανωνύμως '' με ταπεινότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών '' τύπτοντας όμως τον αυχένα σε κάθε είδους και κατά καιρούς Άθεους Πολιτικούς ή δυνάστες…

Και κάτι τελευταίο: Προσωπικά, δεν θεώρησα ''χαμένος χρόνος να ασχοληθεί κανείς μαζί σας'' διότι δεν αντιμετωπίζω τους άλλους υπεροπτικά ως υποδεέστερους κι αν μη τι άλλο αυτό δεν αποτελεί, δείγμα Κοινωνικότητας και Πολιτισμού.


Παυλίδης Δημήτριος

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)