28/12/16

Το Πατριαρχείο Γεωργίας για τη Σύνοδο της Κρήτης

Συνεδρίασε στις 22 Δεκεμβρίου 2016 η ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας υπό την προεδρία του Πατριάρχου Ηλία Β΄. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν η Σύνοδος ασχολήθηκε με την Σύνοδο της Κρήτης. Μετά από συζήτηση η Εκκλησία της Γεωργίας αποφάνθηκε σχετικά ότι:

- Επειδή στην Σύνοδο της Κρήτης δεν συμμετείχαν τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες η Σύνοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί Καθολική.
- Στη Σύνοδο της Κρήτης παραβιάστηκε η αρχή της συναίνεσης που είχε συμφωνηθεί προσυνοδικά ως τρόπος λήψης των αποφάσεων και σήμαινε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συγκατάθεση και την ομόφωνη γνώμη όλων των Εκκλησιών.
- Επομένως οι αποφάσεις και τα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης δεν είναι δεσμευτικά για την Εκκλησία.
- Είναι απαραίτητη η διόρθωση σε σημεία ή και η πλήρης αντικατάσταση των κειμένων της Συνόδου της Κρήτης. Για τούτο είναι απαραίτητο να μελετήσουν και να εκφράσουν τις θέσεις και ανησυχίες τους θεολόγοι και κληρικοί της Εκκλησίας.
Τέλος η Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας για την περαιτέρω μελέτη των κειμένων συγκρότησε επιτροπή με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Γκόρι και Ατένι Ανδρέα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έξι μήνες μετά την Σύνοδο της Κρήτης τα αποτελέσματα είναι πλεόν εμφανή, δέκα Τοπικές Εκκλησίες αποδέχθηκαν την Σύνοδο αυτή, τέσσερεις Τοπικές Εκκλησίες δεν αποδέχθηκαν την δεμευτικότητα γι αυτές ή και αυτές τις ίδιες τις Αποφάσεις της Συνόδου ή κάποιες από αυτές. Αν τελικά ήταν παρούσες αυτές οι τέσσερεις Τοπικές Εκκλησίες στην Σύνοδο της Κρήτης είναι φανερό ότι δεν θα πέρναγαν αυτές οι Αποφάσεις, όπως έγινε με την ομοφωνία των δέκα παρόντων Εκκλησιών, και τίθεται το ερώτημα, εάν η απουσία των τεσσάρων Εκκλησιών τελικά ήταν ορθή επιλογή ή όχι; Καμμία από τις τέσσερεις Εκκλησίες δεν κατεδίκασε ή αποκήρυξε την Σύνοδο της Κρήτης, άλλο δεν αποδέχομαι και άλλο καταδικάζω. Επίσης καμμία από τις τέσσερεις Εκκλησίες δεν ονόμασε την Σύνοδο αυτή είτε Αιρετική είτε ληστρική, καθώς άπαντες συνεχίζουν να συγκοινωνούν ακόλλητα με το προβαλλόμενο αίτημα, από όσους διαφωνούν, διορθώσεων ή αλλαγών των αποφασισθέντων σε μία μελλοντική, ουσιαστικά νέα Πανορθόδοξη Σύνοδο. Και ερωτώ, οι Φιλοοικουμενιστές θα είναι μελλοντικά διατεθιμένοι να απωλέσουν όσα με κόπο 60 χρόνων έστω και κουτσουρεμένα κέρδισαν από την Σύνοδο της Κρήτης; Εάν πιστεύουμε το ναι, τότε μπορούμε να χαρούμε έστω συγκρατημένα. Εάν πιστεύουμε με την εμπειριά των δεκαετιών το όχι, διότι οι Φιλοοικουμενιστές κατοχυρώνουν ένα βήμα τους και μετά πάνε για το επόμενο, τότε δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, διότι η όποια ανοχή διευκολύνει προϊόντως του χρόνου τα σχέδιά τους. Είναι καιρός όλοι μας να δώσουμε μία πολύ πολύ σοβαρή απαντηση σε αυτό το διλημματικό ερώτημα, ώστε να επιλέξουμε την από εδώ και πέρα στάση μας

Ανώνυμος είπε...

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, κάθε σκέψη για μεμονωμένες και ασύντακτες αποτειχίσεις είναι απόβλητη και ατελέσφορη.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)