31/5/16

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή της Σαμαρείτιδος - Επίκαιρες σκέψεις με αφορμή την Άλωση της Πόλεως


Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - 29/5/2016
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Συμφωνία Φίλη - "ΚΑΙΡΟΥ" για τα Θρησκευτικά

Αποκαλυπτικός ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τους σχεδιασμούς του για τα Θρησκευτικά. Μέχρι τώρα μονότονα επαναλάμβανε στις καθημερινές συνεντεύξεις του ότι για τα Θρησκευτικά θα αποφασίσει το ΙΕΠ. Σε εκδήλωση για την παιδεία στην Καλλιθέα χθες μας φανέρωσε και όσους συμφωνούν με τις αλλαγές που ο ίδιος και το ΙΕΠ προετοιμάζουν. Είναι οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ! Όπως αναφέρει το alfavita.gr:

Ανακοινωθέν της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Μεγάλη Σύνοδο και το ζήτημα του Κατάρ

Ἀνακοινωθέν (31/05/2016)
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας, τήν Δευτέραν, 30ήν, καί τήν Τρίτην, 31ην Μαΐου 2016, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Νίκος Φίλης για Θρησκευτικά: Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία!


Η εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας είναι αίρεση. Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό Κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία.

Την Τετάρτη συνέρχεται η Δ.Ι.Σ.

image with the sign of the Greek ChurchΣυνέρχεται, από την Τετάρτη 1 έως και την Παρασκευή 3 Ιουνίου ε.έ., η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 159ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επιστολή Μόσχας Κύριλλου προς Βαρθολομαίο: «Πρώτα να λυθεί πως θα καθίσουμε και μετά η Σύνοδος»

φωτο αρχείου
Αντωνιάδου Μαρία
Μετά τα προβλήματα πρωτοκόλλου που προέκυψαν προσφάτως στο Άγιον Όρος, ζήτημα εγείρεται μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης για το "πρωτόκολλο" της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Κυριακή της Σαμαρείτιδος


Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV που μεταδόθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για την κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού και των παρελάσεων


Εμείς θα εμπιστευθούμε τον εκπαιδευτικό (για το ζήτημα της κατάργησης ή μη της προσευχής, των παρελάσεων και του εκκλησιασμού).

Εισαγγελέας Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Η απαγόρευση της μαντίλας εντός της επιχείρησης μπορεί να δικαιολογηθεί

 απαγόρευση της μαντίλας εντός της επιχείρησης μπορεί να δικαιολογηθεί, εάν η απαγόρευση στηρίζεται σε γενικό κανόνα της επιχείρησης ο οποίος δεν επιτρέπει εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα στον χώρο εργασίας", εκτιμά η Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κρίνοντας επίσης ότι η απαγόρευση μπορει επίσης να δικαιολογηθεί "προκειμένου να εφαρμοσθεί η θεμιτή πολιτική θρησκευτικής ουδετερότητας και ουδετερότητας ως προς τις πεποιθήσεις την οποία επιδιώκει ο εργοδότης".

Μοναχός Χριστοφόρος Ιβηρίτης, Μηνύματα του Αγίου Όρους


Ομιλία του Οσιολογιωτάτου Μοναχού π. Χριστοφόρου αδελφού της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Αγίας Φωτεινής Υμηττού την Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 με αφορμή την έλευση και παραμονή Ιερού Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος 27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2016.

30/5/16

Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου, Οἱ ἀποφάσεις τῆς Ἱεραρχίας κατά τήν πρόσφατη Συνεδρίασή της

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟὍπως εἶναι γνωστόν πρόσφατα (24 καί 25 Μαΐου) συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ἔλαβε ἀποφάσεις σχετικά μέ τά κείμενα τά ὁποῖα θά ὑπογραφοῦν ὕστερα ἀπό ἐνδεχόμενες διορθώσεις καί προσθῆκες ἀπό τήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στήν Κρήτη τόν Ἰούνιο τρέχοντος ἔτους.
Οἱ ἀποφάσεις πού ἔλαβε ἡ Ἱεραρχία ἦταν ὁμόφωνες, ἐκτός ἀπό μία περίπτωση πού Ἱεράρχης ζήτησε νά γραφῆ στά Πρακτικά ἡ διαφορετική ἄποψή του, καί χωρίς ψηφοφορία, ἐκτός ἀπό τήν πρόταση πού σχετίζεται μέ τό Παγκόσμιο Συμβούλιο Ἐκκλησιῶν, γιά τήν ὁποία ἔγινε ψηφοφορία.

Πρεσβ. Αθανασίου Μηνά, «Ὦ, γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη...»

«, γενε πιστος κα διεστραμμένη...»[1]
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ
ναρωτιέται, κανείς, πς πάρχουν νάμεσά μας ρθόδοξοι κληρικοί καί λαϊκοί πού προσφωνον τόν αρεσιάρχη ποντίφηκα τς Ρώμης «ρχηγό τς Χριστιανοσύνης» καί ο ποοι, στήν πλάνη τους ατή,

Κώστας Γαβρόγλου, Πείτε μου μία χώρα της Ευρώπης όπου υπάρχει το μάθημα των Θρησκευτικών και διδάσκεται όπως στη χώρα μας

Κώστας Γαβρόγλου: Το σύστημα εκπαίδευσης είναι έτοιμο να καταρρεύσει
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
«Αυτό που με εντυπωσιάζει στη Βουλή είναι ο φόβος των βουλευτών να συμφωνήσουν με τους κομματικούς αντιπάλους τους σε κάτι. Θεωρούν ότι η συμφωνία συνιστά πολιτική και ηθική ήττα.

Το παρασκήνιο της Συνόδου που «εξόρισε» τους καθολικούς

Αναδημοσιεύουμε από το ΒΗΜΑ άρθρο της Μαρίας Αντωνιάδου διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις για τα γραφόμενα, κυρίως δε για την οπτική με την οποία αντιμετωπίζονται σε αυτό (ως δήθεν συντηρητικοί κλπ.) όσοι μετέχουν στον αντιοικουμενιστικό αγώνα. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο λόγω κάποιων αναφορών που γίνονται σε όσα έλαβαν χώρα εντός της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και για λόγους ευρύτερης ενημέρωσης των αναγνωστών μας.
Το παρασκήνιο της Συνόδου που «εξόρισε» τους καθολικούς
«Ας μείνουμε μόνοι. Μοναδικοί κήρυκες της Ορθοδοξίας. Γνήσιοι εκφραστές». Η φράση αυτή του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού

29/5/16

Νίκος Φίλης, Τώρα είναι η ώρα να εφαρμοσθούν σε όλα τα σχολεία τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ρ/δ 105,5 Στο Κόκκινο. Στο επίκεντρο της συζήτησης, ολοήμερο σχολείο, τοποθετήσεις αναπληρωτών, μόνιμοι διορισμοί, τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, μάθημα των θρησκευτικών.
Της Χρύσας Βαϊνανίδη
Τη διαβεβαίωση ότι από την πρώτη μέρα μαθημάτων το Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί και τα σχολικά βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία, έδωσε σε συνέντευξη του στο ρ/δ 105,5 Στο Κόκκινο, ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Υπογράμμισε πως «δίνουμε αυτή τη μάχη ώστε να καλυφθούν τα κενά, όχι το Δεκέμβριο όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές, αλλά από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας των σχολείων».

Επιστολή Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη Μεγάλη Σύνοδο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ: «Έσχατος κριτής επί θεμάτων πίστεως είναι η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας».
Εκτενή επιστολή για τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις των Αγιορειτών για τα θέματα της Πανορθόδοξης Συνόδου έστειλε μετά από μακρές συνεδριάσεις κατά την εβδομάδα των Μυροφόρων η Έκτακτη Σύναξη των Ηγουμένων και Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μάλιστα αποφασίσθηκε η επιστολή να κοινοποιηθεί σε όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ο Νίκος Φίλης για αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας, εξεταζόμενα μαθήματα, διορισμούς και Θρησκευτικά


Aπόσπασμα συνέντευξης Νίκου Φίλη στη Χαρά Καλημέρη (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
O πρώτος κύκλος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία ολοκληρώθηκε. Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης;
Θα συγκεντρώσουμε τα συμπεράσματα όλων των κύκλων του διαλόγου και θα προχωρήσουμε στην πρότασή μας, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση του πολιτικού και εκπαιδευτικού κόσμου.

Δημ. Ἰ. Κάτσουρα, «Πλήν ὁ υἱός τοῦ ἀνθρώπου ἐλθών ἇρα εὐρήσει τήν πίστιν ἐπί τῆς γῆς;»

ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΗΜΕΡΑ!
«Πλήν ὁ υἱός τοῦ ἀνθρώπου ἐλθών  ἇρα εὐρήσει τήν πίστιν ἐπί τῆς γῆς;»
(Λουκ. 18, 8)
Τά ἐρωτήματα ἤδη τίθενται καί εἶναι ἀμείλικτα
Ἐκ τῆς στάσεώς μας στά θέματα τῆς Πίστεως
   κρίνεται τό αἰώνιο μέλλον μας
ὑπό Δημ. Ἰ. Κάτσουρα, Θεολόγου 
Ἡ ἡμέρα καί ἡ ὥρα τῆς Δευτέρας τοῦ Χριστοῦ Παρουσίας εἶναι σέ ὅλους μας ἄγνωστα (πρβ. Ματθ. 24, 36).

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, Ο διάλογος του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα και οι σύγχρονοι οικουμενιστικοί διάλογοι

Ἐν Πειραιεῖ 28-5-2015
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΑ, ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ»
Πρωτοπρεσβ. π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος,
ἐφημ. Ἱ. Ν. Ἁγίας Παρασκευῆς Νέας Καλλιπόλεως Πειραιῶς
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Σήμερα, Κυριακή Ε΄ἀπό τοῦ Πάσχα, ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν ἑορτή τῆς Σαμαρείτιδος.

28/5/16

Ο Νίκος Φίλης για τα Θρησκευτικά, τις παρελάσεις και τον εκκλησιασμό των μαθητών

Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1
Δείτε από 10.35 και εξής

Πέραν της επανάληψης της θέσης του Υπουργού για την αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών και το "άνοιγμά του" στις ξένες θρησκείες και ομολογίες αξίζει προσοχής το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης κρίνει ως αναρμόδια την Εκκλησία στη λήψη απόφασης σχετικά με τις παρελάσεις αλλά και τον εκκλησιασμό των μαθητών! Προσέξτε τον διπλωματικό τρόπο

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Περισσότερες πληροφορίες για την Ιεραρχία

Περισσότερες πληροφορίες για την Ιεραρχία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Οι διαφορετικές πληροφορίες που κυκλοφορήθηκαν στα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της Ιεραρχίας της 24ης και 25ης Μαΐου τρ. έτους προκάλεσαν εύλογες απορίες και δικαιολογημένο ενδιαφέρον στον πιστό λαό.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Παρουσίαση του νέου διπλού τεύχους της Θεοδρομίας που είναι αφιερωμένο στη Μεγάλη Σύνοδο


 Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 22 Μαΐου 2016 Αν επιθυμείτε να προμηθευτείτε  το τεύχος πατήστε εδώ  αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής του περιοδικού πατήστε εδω
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Ιερομόναχος Λουκάς Γρηγοριάτης, Η προσφορά του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία

Ἡμερίδα: «Ἡ προσφορὰ τῶν συγχρόνων Γερόντων στὴν Ὀρθοδοξία καὶ τὴ νεολαία σήμερα»
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

(Ἡμερίδα Φοιτητῶν τοῦ Α.Π.Θ., 23 Μαΐου 2013)
Πανοσιολογιώτατε ἐκπρόσωπε τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου
 Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου, πάτερ Ἰάκωβε.
Σεβασμιώτατε ἅγιε Κυθήρων, Πανοσιολογιώτατε ἅγιε Γέροντα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κουτλουμουσίου,

27/5/16

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Το πνευματικό ξεδίψασμα

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΝ ΞΕΔΙΨΑΣΜΑ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Αδελφοί μου εν Κυρίω.
Η πέμπτη Κυριακή από το Πάσχα σήμερα, «η της Σαμαρείτιδος εορτή, εν η ο Χριστός Μεσσίαν εαυτόν ωμολόγει» και η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Ιερή μνήμη των Αγίων Θεοδοσίας, Ανδρέου, Ιωάννου και Υπομονής.
Στο σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, που περιέχει τον σωτήριο διάλογο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με την Σαμαρείτιδα,

Χαράλαμπος Άνδραλης, Επιχείρηση παιδομάζωμα

Επιχείρηση παιδομάζωμα
Η συζήτηση που εγείρεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το μάθημα των θρησκευτικών, είναι κάτι που απασχολεί ή θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους. Βεβαίως το θέμα δεν είναι κάτι νέο, αφού εδώ και δεκαετίες υπάρχουν ολιγάριθμες φωνές που ζητούν κατάργηση ή αλλαγή του μαθήματος, από ορθόδοξο σε πολύ-ομολογιακό. Όμως, οι σημερινές πολιτικές συγκυρίες και κυρίως η μεγάλη κινητικότητα του υπουργείου παιδείας ως προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνουν ότι η πολυσυζητημένη μετατροπή του μαθήματος είναι πιο κοντά από ποτέ και ότι η κατήχηση των χριστιανοπαίδων στην κοσμοθεωρία της Νέας Εποχής είναι προ των πυλών.

Νεολαία ΑΝΕΛ για Θρησκευτικά: Κύριε Φίλη, μη μας προκαλείτε άλλο

Η ανακοίνωση της Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΗ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΛΛΟ
Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Παιδείας, μας αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τις εμμονές του και τις ιδεοληψίες του.

Γερμανός Λουθηρανός επίσκοπος ζητά να διδάσκεται το Ισλάμ σε όλα τα σχολεία

Μια διαφορετική πρόταση για το μάθημα των θρησκευτικών, διατυπώνει ένας Λουθηρανός κληρικός στη Γερμανία και μάλιστα στην παραδοσιακά συντηρητική Βαυαρία.
«Ασπίδα έναντι των φονταμενταλιστών»
Ο επίσκοπος Χάινριχ Μπέντφορντ – Στρομ, προκαθήμενος της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Heilbronne Stimme, δηλώνει ότι το Ισλάμ πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία στη Γερμανία,

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Προσοχὴ εἰς τὰς συμβουλάς

ΑΣΚΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΒΒΑ ΙΣΑΑΚΠροσοχὴ εἰς τὰς συμβουλάς
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. ∆ιονυσίου Τάτση
ΟΛΟΙ οἱ ἄνθρωποι ἔχουν ἀνάγκη ἀπό τή γνώµη καί τή συµβουλή κάποιου ἄλλου. Ὅµως δέν ἱκανοποιοῦνται εὔκολα, γιατί ἄλλοτε ἀπευθύνονται σέ ἄσχετους µέ αὐτό πού τούς ἀπασχολεῖ καί ἄλλοτε ἀπευθύνονται σέ πρόσωπα πού ἔχουν διαφορετικά κριτήρια καί ἀντίθετη µέ τή δική τους ἰδεολογία. Γι᾿ αὐτό χρειάζεται προσοχή. Ἰδιαίτερα γιά πνευµατικά θέµατα, πρέπει νά ἀπευθύνονται σέ ἔµπειρους ἀγωνιστές τῆς πίστης, οἱ ὁποῖοι ἐνδεχοµένως νά µή ἔχουν γνώσεις καί πτυχία κοσµικῆς σοφίας, ἔχουν ὅµως τό κατά Θεόν βίωµα καί ὁ λόγος τους εἶναι αὐθεντικός καί ἀξιόπιστος.

26/5/16

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ανασκόπηση της επισκέψεως στη Βουλγαρία


Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μεγάλη Σύνοδο

Ἀνακοινωθέν (26.05.2016)
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΣΥΝΟΔΟΝ
Ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ σύνθεσις τῆς Ἀντιπροσωπείας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Σύνοδον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἔχει ὡς ἑξῆς:

Αντικατάσταση της λέξης "εκκλησία" με τις λέξεις "ομολογία" ή "κοινότητα" για τους ετεροδόξους θα ζητήσει η Εκκλησία της Ελλάδος στη Μεγάλη Σύνοδο (;)

Σοκ από την ελληνική Ιεραρχία: Η Ρωμαιοκαθολική δεν είναι Εκκλησία
«Είναι αιρετικοί και δεν μπορούμε να τους δώσουμε εκκλησιαστικότητα» υποστηρίζει
Αντωνιάδου Μαρία
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία αλλά ομολογία ή κοινότητα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, Τα ουσιαστικά προβλήματα με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Τά οὐσιαστικά προβλήµατα µέ τήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο
(Παρέµβαση στήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας, Μάϊος 2016)
Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος πού πρόκειται νά συνέλθη τόν Ἰούνιο τοῦ 2016 στήν Κρήτη ἦταν «προσδοκία» πολλῶν, πού τήν ὁραµατίσθηκαν, ἑτοιµάσθηκαν, κουράστηκαν, καί τώρα ὁδηγεῖται πρός τήν σύγκλησή της. Τά ἐρωτήµατα τά ὁποῖα τίθενται εἶναι ἐάν ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος εἶναι αὐτή πού περίµεναν ὅσοι τήν ὁραµατίσθηκαν.

Αποδεκτό από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά πλειοψηφία χωρίς αλλαγές το κείμενο για τις "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με το λοιπό χριστιανικό κόσμο"

Την ασάφεια του χθεσινού Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν γύρω από τα κείμενα της Μεγάλης Συνόδου έλυσε εν πολλοίς σημερινό άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ κ. Γιώργου Παπαθανασόπουλου. Σε ό,τι αφορά το κείμενο της Μεγάλης Συνόδου

Δεν συζήτησαν για το μάθημα των Θρησκευτικών Αρχιεπίσκοπος και Υπουργός Παιδείας


Μετά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου μία δημοσιογράφος τον ρωτά αν συζήτησαν για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου είναι "Όχι, δεν μπήκαμε σε αυτά. Είχαμε άλλα θέματα". Δείτε στο 2.30 και εξής
Δείτε και το Δελτίο Τύπου του Υπ. Παιδείας για τη συνάντηση

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Αγαπητέ Υπουργέ κ. Φίλη δημοκρατία σημαίνει ισονομία

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 26ῃ Μαΐου 2016
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
ΑΓΑΠΗΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ κ. ΦΙΛΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ

Ἔχω δηλώσει ὅτι ἐκτιμῶ τήν εὐθύτητα τοῦ Ὑπουργοῦ Παιδείας, Ἔρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Νικολάου Φίλη καί ὅπως γνωρίζει καλῶς καί ὁ ἴδιος ἐμπράκτως ἔχω ἀποδείξει αὐτή τήν ἐκτίμησή μου.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ανάμεικτα συναισθήματα από Ιεραρχία

Ανάμεικτα συναισθήματα από Ιεραρχία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα από τα αποτελέσματα της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και των αποφάσεων που ελήφθησαν ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Κατάργηση προσευχής, παρελάσεων και εκκλησιασμού προτείνει η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου

Κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών, του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της υποχρεωτικής προσευχής, είναι μεταξύ των προτάσεων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, την  οποία το esos δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα,

Ελβετία: Καταργείται η εξαίρεση για μουσουλμάνους μαθητές

Αρνούνταν να χαιρετούν διά χειραψίας τις γυναίκες εκπαιδευτικούς επειδή το απαγορεύει η θρησκεία τους
Η εξαίρεση που δόθηκε από το περασμένο φθινόπωρο σε δύο μουσουλμάνους μαθητές λυκείου κοντά στη Βασιλεία (Ελβετία) από την "υποχρέωση" να χαιρετούν διά χειραψίας τους καθηγητές τους, θα καταργηθεί, σύμφωνα με μία απόφαση που ανακοίνωσαν οι αρχές του καντονιού της Βασιλείας.

Η χριστιανική ιεραποστολή είναι κατάκτηση όπως των Μουσουλμάνων;

Εν Πειραιεί τη 26η Μαΐου 2016
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ;
     Καθ’ όν χρόνον γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες στην Κρήτη, εν όψει της μέλλουσας να συγκληθεί «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», τον προσεχή Ιούνιο,

Η Εκκλησία της Κρήτης για τη Μεγάλη Σύνοδο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πρόλογος
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης απευθύνεται στο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κρήτης για να ενημερώσει τους Κρήτες για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας,

Η Μητρόπολη Γλυφάδας εφιστά την προσοχή στα εναλλακτικά σχολεία

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε με προσοχή και ανησυχία τη σταδιακή εξάπλωση και στην Ελλάδα των λεγομένων εναλλακτικών σχολείων, τα οποία αποτελούν άλλη μια έκφραση της «Νέας Εποχής» στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Η «Νέα Εποχή» στην εκπαίδευση είναι με απλά λόγια η ενσωμάτωση μυστικιστικών μεθόδων και πρακτικών των ανατολικών θρησκειών και του αποκρυφισμού στο χώρο της αγωγής των παιδιών.
Τα λίγα εναλλακτικά/αποκρυφιστικά σχολεία που υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια πολλαπλασιάζονται ταχέως και διεκδικούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ημερίδα για τους Θεολόγους της Κύπρου με θέμα τη Μεγάλη Σύνοδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Η Ημερίδα, η οποία απευθύνεται στους Θεολόγους καθηγητές/τριες, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών,

Λυκούργος Νάνης, Η Εκκλησία του Χριστού δεν αποτελεί φέουδο επιόρκων αρχιερέων

Είναι, πλέον, φανερό ότι κάποιοι από τους πρωτουργούς και θερμούς υπερμάχους της συγκλήσεως της ψευδο-συνόδου του Κολυμπαρίου έχουν όχι απλώς θορυβηθεί αλλά, κυριολεκτικώς, πανικοβληθεί

25/5/16

Εξώδικος Δήλωση με αφορμή τη μείωση των ωρών και την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών

Γιά ἄλλη μία φορά ὁ κος Φίλης καί ὁ περίγυρός του χρησιμοποιοῦν τό ἐπιχείρημα τοῦ δῆθεν ἐκσυγχρονισμοῦ τῆς ἐκπαιδεύσεως καί τῆς ἐπεκτάσεως τῶν ὁριζόντων τῶν μαθητῶν γιά τίς ἀνάγκες τῆς σύγχρονης ἐποχῆς καί πραγματικότητος. Ὅμως, ὅπως προκύπτει ἀπό συγκεκριμένες διατάξεις τοῦ Συντάγματος καί τοῦ Νόμου, δέν ἔχει κανένα ἀπολύτως δικαίωμα νά ἐπιβάλει στά παιδιά μας τήν μετάδοση θρησκευτικῶν γνώσεων ἀσχέτων ἤ ἐκ διαμέτρου ἀντιθέτων πρός τήν Ὀρθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία,

Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Σχόλια και Προτάσεις επί των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου
Ἅγιον Ὄρος, 4/17 Μαρτίου 2016
ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Ἡ σύντονη καί φιλότιμη προσπάθεια τῶν Ἀντιπροσωπειῶν τῶν Ἁγιωτάτων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν στίς Πανορθόδοξες Προσυνοδικές Διασκέψεις ἔφερε ἐν τέλει τά ἐν σχεδίῳ προσυνοδικά κείμενα στήν μορφή, μέ τήν ὁποία δόθηκαν στήν δημοσιότητα μέ ἐντολή τῶν Σεπτῶν Προκαθημένων στίς 21-28 Ἰανουαρίου 2016.

Ηρακλής Ρεράκης, Κατήχηση και προσηλυτισμό των ορθόδοξων μαθητών στην πολυθρησκεία ή πολυθεϊα μεθοδεύει ο κ. Φίλης

Κατήχηση και προσηλυτισμό των ορθόδοξων μαθητών στην πολυθρησκεία ή πολυθεϊα μεθοδεύει ο κ. Φίλης
Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής-Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Με ιδεολογικά, ξεπερασμένα, διεθνιστικά και νεομαρξιστικά κριτήρια ο κ. Φίλης, ως Υπουργός Παιδείας, την Άνοιξη του 2015, διαβεβαίωνε τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα γίνουν μονομορείς ενέργειες για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά για ό, τι γίνει θα υπάρξει διάλογος με την Εκκλησία.

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη

Πρόσωπο με πρόσωπο στον τρίτο όροφο του υπουργείου Παιδείας θα έρθουν αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ,υπό τη "σκιά" των "πυρών που εξαπέλυσε, προ ημερών, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας, στις θέσεις που διατυπώνει ο υπουργός για την εκκλησία και τα θρησκευτικά.

Δεύτερη συνεδρία της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας

image with the sign of the Greek ChurchΣυνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016, στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Ορθή η απαγόρευσις της ΔΙΣ εις τον Σεβ. Εδέσσης

Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ
Την προηγουμένην εβδομάδα κατέστη γνωστόν από δημοσίευμα του amen.gr ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ έλαβεν επιστολήν, δια της οποίας το Φανάρι εκάλει αυτόν να συμμετάσχη εις την Μ. Σύνοδον με την αντιπροσωπίαν του Πατριαρχείου Κων/πόλεως.

Ημερίδα με θέμα "Απο το Πάθος στην Ανάσταση: το νόημα της ορθόδοξης σωτηριολογίας"

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ "Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς" διοργανώνει Ημερίδα με θέμα "Απο το Πάθος στην Ανάσταση: το νόημα της ορθόδοξης σωτηριολογίας" που θα διεξαχθεί την 26 Μαΐου 2016, από τις 09:00 - 21:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

24/5/16

Νίκος Φίλης, Tο Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει από το Σεπτέμβριο στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τοποθετούμενος στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που διεξάγεται ο διάλογος για την παιδεία.

Νίκος Φίλης, Άμεση εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά από το Σεπτέμβριο

«Επιτυχή», χαρακτήρισε το διάλογο για την Παιδεία ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση επί του πορίσματος των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η συναίνεση στα εκπαιδευτικά θέματα», προσέθεσε ο υπουργός, «αλλά την αναζητούμε».
Ο κ. Φίλης ανέφερε την αναγκαιότητα διεξαγωγής «ενός ακόμα διαλόγου», καθώς συντρέχουν «διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και δεν υπάρχει το ευρύχωρο πλαίσιο άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής που υπήρχε κατά το παρελθόν».

Πρώτη συνεδρία της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας

image with the sign of the Greek ChurchΣυνήλθε σήμερα Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

23/5/16

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς (εν Υπερορία - ROCOR) για τη Μεγάλη Σύνοδο

Translation into Greek of the Decision of the Holy Synod of the Russian Orthodox Church Outside of Russia Regarding the Pre-synodical texts of the Great and Holy Synod:
Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς (εν Υπερορία - ROCOR), 
Νέα Υόρκη - 13 Απριλίου 2016
Προς τους Πανοσιολογιωτάτους και
Αιδεσιμολογιωτάτους Κληρικούς, Οσιωτάτους Μοναχούς και
τον ευσεβή πιστό λαό της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς

Αντώνης Λιάκος, Γιατί να βαθμολογούμε τα Θρησκευτικά;

Τη μη βαθμολόγηση κάποιων μαθημάτων πρότεινε σήμερα μέσω της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος. Μεταξύ των μαθημάτων για τα οποία πρότεινε την κατάργηση της βαθμολογίας είναι και τα Θρησκευτικά. Τόνισε βέβαια ότι αυτή δεν είναι πολιτική θέση του Υπουργείου αλλά προσωπική του άποψη.
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 27.47 και εξής

Συνεδριάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος (24 και 25 Μαΐου) για τη Μεγάλη Σύνοδο

image with the sign of the Greek ChurchΈκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συνέρχεται την Τρίτη 24 και την Tετάρτη 25 Μαΐου 2016, σε έκτακτη Σύγκλησή Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα).

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Κυριακή του Παραλύτου


Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV που μεταδόθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.

22/5/16

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Στον αέρα η Πανορθόδοξη

Στον αέρα η Πανορθόδοξη
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Αβεβαιότητα κυριαρχεί στο αν τελικά θα διεξαχθεί η Πανορθόδοξη στην Κρήτη και αν διεξαχθεί ποια θέματα θα την απασχολήσουν. Η αβεβαιότητα προκύπτει μετά την εν όψει της συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Αρχές Ιουνίου οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΔΕ Νεκτάριο Κορδή στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 20/5/2016 «Εξετάστηκαν αιτήσεις εκπαιδευτικών για ένταξη σε ειδική κατηγορία μετάθεσης λόγω ασθένειας, πολυτεκνίας ή άλλων λόγων (διάφορων από πολυτεκνία ασθένεια) για το έτος 2015 με σκοπό να εξεταστεί η συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων του άρθρου 13 του ΠΔ 50/96,

Αποκρυφιστικό - οικουμενιστικό βιτρό στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Πάτρα   20 . 5 . 2016
Πρός
τήν Πανορθόδοξον  Γραμματεία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου
τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας.
εἰς Γενεύην.

Συνάντηση π. Θεοδώρου Ζήση και άλλων κληρικών με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο


Σοφία - 17 Μαΐου 2016 - Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος δέχθηκε ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον π. Θεόδωρο Ζήση.

21/5/16

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Μας ζητούν να βγάλουμε τις εικόνες και τον Χριστό από τα σχολεία

Στις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και στην ανάγκη για συνεργασία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Πρέβεζα, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)