5/4/17

Μερτζάνης Νικόλαος, Ο “ξαφνικός θάνατος” ενός κλάδου

Ο “ξαφνικός θάνατος” ενός κλάδου
 Ποιος  κλάδος έχει σειρά;
ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ.
ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.
Οι διακρίσεις  σε  βάρος των θεολόγων καλά κρατούν.
Το μάθημα των θρησκευτικών δίνεται σε μη ειδικούς καθηγητές, όπως π.χ. σε  φιλολόγους με την γ΄ ανάθεση.

Όμως,  ενώ οι θεολόγοι έχουμε διδαχθεί στα οικεία τμήματα των θεολογικών σχολών μας  αρχαία ελληνικά, βυζαντινή ιστορία και φιλοσοφία δεν διδάσκουμε κανένα φιλολογικό μάθημα για συμπλήρωση ωραρίου, ούτε καν το μάθημα τη ιστορίας (ειδικά της βυζαντινής).
«Κι αν το σκεπτικό της γ΄ ανάθεσης σε φιλολόγους  ήταν η εξοικονόμηση πόρων σε δύσκολες γεωγραφικά περιοχές, όπως σαφώς ξεκαθάρισαν παράγοντες του Υπουργείου, πως εξηγείται το γεγονός ότι ΠΥΣΔΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενέκριναν το διαμελισμό ολόκληρων κενών θέσεων θεολόγων και το μοίρασμα των ωρών σε μόνιμους φιλολόγους, με σκοπό την συμπλήρωση ωραρίου; ΄Η ακόμα χειρότερα, να καταπατείται και αυτή ακόμα η γραμμή του Υπουργείου και να δίνεται το μάθημα ως ανάθεση σε εντελώς άσχετες ειδικότητες, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στις νησιωτικές περιοχές όπως στα Δωδεκάνησα»;1
ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ως επιστέγασμα της καταπάτησης των επαγγελματικών  δικαιωμάτων μας εξαιρούμαστε από «την επανάληψη της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 1Κ/2017 (ΦΕΚ 10/03-03-2017, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τετρακοσίων τεσσάρων (404) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαστήρια και Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας), ζητούμε να πληροφορηθούμε τον λόγο για τον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι πτυχιούχοι των Θεολογικών Σχολών της πατρίδας μας: α) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και β) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Επισημαίνουμε ότι, στην εν λόγω προκήρυξη κατόπιν ανακλήσεώς της συμπεριελήφθησαν πτυχία θεωρητικών και ανθρωπιστικών σπουδών (Ελληνικής Φιλολογίας, Ξενόγλωσσων Φιλολογιών καθώς και Τουρκικών Σπουδών), εκτός από της Θεολογικής Επιστήμης που είναι κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική και κοινωνική»2. Δυστυχώς και σε άλλες προκηρύξεις για μακροχρόνια ανέργους αποκλείονται οι θεολόγοι.
Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ.
Οι θεολόγοι έχουμε διδαχθεί μαθήματα νομικής φύσεως, όπως Εκκλησιαστικό και Κανονικό δίκαιο ή και Εγκληματολογία. Δεν νομίζω ότι στο ανωτέρω ΦΕΚ του ΑΣΕΠ οι απόφοιτοι τμημάτων Μουσικών Σπουδών ή Θεατρικών Σπουδών και τμημάτων θετικών επιστημών κ.ά. έχουν τόσο άμεση σχέση με την επιστήμη της νομικής.
Η Θεολογία και  η νομική συνδέονται άμεσα. «Η θεολογία ειδικότερα, μπορούμε να πούμε, χωρίς αυτό να θεωρηθεί τολμηρό, ότι ως προς την ενασχόλησή της με το έγκλημα είναι επιστήμη αδελφή της Εγκληματολογίας»3.
Μερτζάνης Νικόλαος,
Θεολόγος 
ΠΗΓΕΣ
1βλ. Ο “ξαφνικός θάνατος” ενός κλάδου, Πανελλήνιος σύλλογος αναπληρωτών θεολόγων( ΠΑΣΑΘ) 
www.esos.gr/arthra/48496/o-xafnikos-thanatos-enos-kladoy, προσπελάστηκε στις 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 13:17(Εξ ου και ο τίτλος του άρθρου μας).
2βλ. Επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας ένωσης θεολόγων (ΠΕΘ) για άνιση αντιμετώπιση των Πτυχιούχων Θεολογίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

3βλ.Χριστινάκη Επαμ. Παναγιώτου, αναπληρωτού καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, Εγκληματολογία, σ.7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)