10/5/17

Επιστολή της ΠΕΘ προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία για τα Θρησκευτικά

Επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και άπαντες τους Ιεράρχες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Μακαριώτατε,
Σεβαστοί μας Αρχιερείς
Πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 2ο ΠΕΚ Αθηνών, στις 9/5/2017,


δήλωσε δημόσια ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Iεραρχίαςγια τα νέα Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η δήλωση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα στη συνείδηση των Θεολόγων που θεωρούν δεδομένο ότι η Ιεραρχία, με βάση τις έως τώρα αποφάσεις της,προστατεύει και θα προστατεύει το μάθημα, απ΄ό,τι χαρακτηρίσατε ως «επικίνδυνο» και «ακατάλληλο».
Σύμφωνα με δημοσίευμα (http://orthodoxia.info/9-3-2017), είχατε αποφασίσει και ζητήσει «Να υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (ΙΣΙ)της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση με βάση το πόρισμα της επιτροπής». Αν ο ισχυρισμός του κ. Γιαγκάζογλου αληθεύει, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την αντίστοιχη απόφαση της Ιεραρχίας, την οποία εμείς οι Θεολόγοι δεν γνωρίζουμε, παρότι δημόσια την επικαλείται και  «χρησιμοποιεί» ο κ. Γιαγκάζογλου, κάνοντας λόγο  για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας.
Σε περίπτωση που δεν έχει συζητηθεί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου και δεν έχουν επικυρωθεί όσα συζητήθηκαν μεταξύ Υπουργείου και Εκκλησίας, τότε ποιος έδωσε εγγυήσεις για τελική συμφωνία, ώστε να γίνονται επισήμως τέτοιες δηλώσεις και να καλούνται οι Θεολόγοι για επιμόρφωση, πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο διάλογος και πριν εγκρίνει η Ιεραρχία τα διορθωμένα Προγράμματα και βεβαιώσει τους Θεολόγους ότι τα Προγράμματα άλλαξαν;
Εσείς είχατε διακηρύξειμε παρέμβασή σας προς τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον ελληνικό λαό για αυτά τα Προγράμματα ότι:

1. «Είναι απαράδεκτα επικίνδυνα, δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία και γενικότερα στην Κοινωνία μας».
 2. Σεις είπατε ότι: «Το μάθημα των Θρησκευτικών καταργήθηκε και πρόκειται πλέον για ένα μη θεολογικό μάθημα».
3. Εσείς είπατε ότι: «Η απόπειρα συσσώρευσης κοινών στοιχείων από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις είναι ολοφάνερα πιεσμένη και επιπόλαια, με αποτέλεσμα την σύγχυση των μαθητών». 
4. Εσείς είπατε ότι: «Το εκπαιδευτικό υλικό όχι μόνο δεν βοηθά το παιδί μιας ορθόδοξης οικογένειας στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής εικόνας για την Ορθοδοξία, αλλά κλονίζει  τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, του προκαλεί σύγχυση, ενσπείροντάς του την λογική αμφιβολία ότι δεν αποκλείεται τελικά ο Χριστός να είναι και προφήτης του Ισλάμ»
5. Εσείς είπατε ότι: «Το νέο μάθημα έγινε μία διδασκαλία ηθικής και πολιτικής θεωρίας, καλλιτεχνικής παιδείας, κοινωνιολογία των θρησκειών, πολιτισμός και ιστορία θρησκειών». 
6. Εσείς είπατε ότι: «Δεν μπορεί να εκριζώνεται η θεολογική επιστήμη από το μάθημα των Θρησκευτικών, προκειμένου το μάθημα να υπηρετήσει σκοπούς πολιτικής καθοδηγήσεως»
7. Εσείς είπατε ότι: «Το συμπέρασμα είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών τώρα πλέον έγινε «κατηχητικό,  διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και  να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. Παράλληλα συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζοντας την ιδιαιτερότητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικής παράδοσης, αφού τα καταβιβάζει και τα μελετά στο επίπεδο του απλού κοινωνικού ή φιλοσοφικού κινήματος».
8. Εσείς είπατε ότι: «Τα καινούργια προγράμματα με έπεισαν ότι δεν πρόκειται για θρησκευτικά αλλά για επιχείρηση αλλοιώσεως της πίστεώς μας».

Αυτά όλα Μακαριώτατε διορθώθηκαν; Πότε; Πώς; Ποιες και πού είναι οι διορθώσεις; Ο όρος που θέσατε να έχουν Ορθόδοξο χαρακτήρα και προσανατολισμό εκπληρώθηκε; Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να βεβαιώσει τους Θεολόγους και τον ελληνικό λαό υπεύθυνα και στοιχειοθετημένα ότι άλλαξαν τα Προγράμματα και έγιναν Ορθόδοξα; Ή μήπως να κλείσουμε τα μάτια και να εφαρμόσουμε τα Προγράμματα εκείνα που εδώ και (6) έξι χρόνια αποδεικνύουμε με επιστημονικά θεολογικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα, αυτό που και εσείς διαπιστώσατε, ότι θα βλάψουν την παιδεία και την ελληνική κοινωνία ως ακατάλληλα και επικίνδυνα;

Το θέμα είναι άκρως σοβαρότατο Μακαριώτατε. Αυτό που προσλαμβάνουμε, μετά και από τις δηλώσεις του κ. Γιαγκάζογλου είναι το εξής: Είτε κάποιοι θεωρούν ότι η Ιεραρχία των Επισκόπων είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, ώστε δεν χρειάζεται να χάνεται χρόνος, είτε ότι όλοι εμείς οι Θεολόγοι, και το ίδιο το μάθημα, είμαστε πιόνια σε ένα παιχνίδι που υπηρετεί σκοπιμότητες, τις οποίες ούτε τις γνωρίζουμε ούτε τις καταλαβαίνουμε.
Παρακαλούμε για την απάντησή σας.
Με σεβασμό ασπαζόμαστε τη δεξιά Σας. 
Για το ΔΣ της ΠΕΘ 
Ο Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας  
          Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                              Παναγιώτης Τσαγκάρης
   Δρ Θεολογίας                                                     Mr Θεολογίας



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 2ο ΠΕΚ Αθηνών, στις 9/5/2017,
δήλωσε δημόσια ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Iεραρχίαςγια τα νέα Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών."

το ίδιο ακριβώς έγινε και στο 3ο ΠΕΚ Γ΄ΑΘΉΝΑΣ, στις 8/5/2017

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στην ΠΕΘ για τις συνεχείς και καίριες παρεμβάσεις της! Πράγματι τώρα αυτό που επιθυμούμε όλοι οι θεολόγοι ή τουλάχιστον όσοι πονούν αυτό το δόλιο μάθημά μας, είναι να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια για να ξέρουμε και εμείς πως πρέπει να κινηθούμε. Η Ιεραρχία οφείλει να απαντήσει άμεσα!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στους συναδέλφους της ΠΕΘ για τον αγώνα που κάνουν! Είναι πραγματικά «απορίας άξιον» η στάση του Μακαριότατου αλλά και της Ιεραρχίας. (Με όλο το σεβασμό στα πρόσωπά τους): Παρακολουθούν όσα συμβαίνουν ή «περί άλλων τυρβάζουν»!! Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται η στάση σιωπής στις εξελίξεις. Υπάρχουν ευτυχώς και εξαιρέσεις. Αν άλλαξαν άποψη και πλέον πιστεύουν ότι το περιεχόμενο του μαθήματός μας είναι αποκλειστικά υπόθεση της Πολιτείας ας βγουν και να το πουν! Καθαρές κουβέντες που λένε!!
Όσον αφορά τον κ. Γιαγκάζογλου: Πριν από καιρό πέρασε και μίλησε σε ένα σεμινάριο (όχι για το μάθημα των Θρησκευτικών) στην Κατερίνη. Στο τέλος η συζήτηση «πήγε» στα Θρησκευτικά. Από πληροφορίες (δεν ήμουν παρών) μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι το 80% των νέων προγραμμάτων είναι Ορθοδοξία και ακόμη ότι οι θεολόγοι αντιδρούν στα νέα προγράμματα γιατί λέει δεν θέλουν να κάτσουν να δουλέψουν. Ο κ. Γιαγκάζογλου επιμένει να πιστεύει (λαθεμένα κατά τη γνώμη μου) ότι το πρόβλημα είναι θέμα ποσοστών και όχι ο χαρακτήρας και η δομή της ύλης των νέων προγραμμάτων. Ούτε φυσικά αντιδρά κανείς στις τεχνικές που εισάγουν. Άλλωστε τις εφαρμόζαμε και στα τελευταία προγράμματα. Η άλλη του όμως αναφορά (αν ισχύει) ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε, προσωπικά με προσβάλει έντονα (όπως και κάθε συνάδελφο πιστεύω) και θα παρακαλούσα δημόσια να ζητήσει συγνώμη και να επανορθώσει.
Επανέρχομαι όμως στον Μακαριώτατο και στους Σεβαστούς Αρχιερείς:
Τα μάθατε τα νέα Μακαριώτατε και Άγιοι Αρχιερείς;
«Κάποτε υπήρχε ένα μάθημα που το έλεγαν ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ…………………!!!!!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)