14/6/17

Μαργαριτάρια κρυμμένα στο πέλαγος των νέων Θρησκευτικών (10)

Όσοι έκριναν ως δήθεν αναγκαία την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών προέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια «κατηχητικά» χαρακτηριστικά των βιβλίων Θρησκευτικών που έπρεπε άμεσα να αλλάξουν. Συχνά έκριναν ως απαράδεκτο το ερώτημα της Δ.Ε. 24 του βιβλίου Θρησκευτικών της Α΄ Λυκείου «Ποια, κατά τη γνώμη σου, είναι τα συναισθήματα από τα οποία διακατέχεται ο εξομολογούμενος;».
Τι αντιπροτείνουν όμως τώρα με το Φάκελο Μαθήματος της Α΄ Λυκείου; Δείτε δύο από τα Ηθικά Διλήμματα που θέτουν στους μαθητές για προβληματισμό (σελ. 50-51 του Φ.Μ. Θρησκευτικών Α΄ Λυκείου):

1. Ηθικό δίλημμα α΄
«Ένας καλός σας φίλος αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Σας έχει εκμυστηρευτεί ότι βρίσκεται σε απόγνωση, διότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ιατρικές δαπάνες για τη μητέρα του που πάσχει από σοβαρή ανίατη ασθένεια. Λίγες μέρες μετά κι ενώ βρίσκεστε στην Τράπεζα, εισβάλλει ένας ένοπλος ληστής με καλυμμένο το πρόσωπο και κλέβει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Από τον τρόπο ομιλίας, τη χροιά της φωνής, το ύψος, τις χειρονομίες και τα παπούτσια του αντιλαμβάνεστε ότι ο ληστής είναι ο φίλος σας. Στην Τράπεζα βρίσκονται τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα, από τα οποία οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Την ώρα της ληστείας μένετε άπραγος/άπραγη. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας, βρίσκεστε μπροστά στο δίλημμα αν θα πρέπει να καταγγείλετε στην αστυνομία τον φίλο σας ή όχι. Τι αποφασίζετε;»
2. Ηθικό δίλημμα β΄
Αν, υποθετικά, εργαζόσουν σε διαφημιστικό γραφείο και σου ζητούσαν να προετοιμάσεις μια μεγάλη διαφήμιση, που θα σου πρόσφερε αναγνωρισιμότητα και πιθανές μεγάλες μελλοντικές συνεργασίες, για ένα προϊόν που είναι σίγουρο ότι βλάπτει το περιβάλλον ή προσβάλλει κοινωνικές αρχές, τι θα έκανες; Θα συνέχιζες την προετοιμασία της διαφήμισης ή θα αρνιόσουν οποιαδήποτε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία, ακόμη και αν σου πρόσφερε υπέρογκη αμοιβή;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο αυτά βρήκατε; Τι κρίμα!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)