6/7/17

Ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης για τα Θρησκευτικά (06.07.2017)


Απόσπασμα από esos.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιεμαι πως εμεις οι παλαιοι θεολογοι θα δουλεψουμε αυτα τα προγραμματα σπουδων την στιγμη που εχουμε σοβαροτατες διαφωνιες (και αγνοια τολμω να πω) τοσο με το περιεχομενο οσο και με την διδακτικη μεθοδολογια που προτεινεται. Στα χρονια που μεσολαβησαν απο το 2011,ουδεις διανοηθηκε αν οχι να ζητησει τη γνωμη μας, τουλαχιστον να μας προετοιμασει διδακτικα για την εφαρμογη τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ν.Μπερτιάγιεφ είχε πει πως κάθε εξουσία τείνει να γίνει ολοκληρωτική.Τρανή απόδειξη το βίντεο που μόλις παρακολούθησα.Ακόμα και το ύφος του ομιλούντος ήταν απαξιωτικό.

Ανώνυμος είπε...

Τί δουλειά τώρα έχει ο πολύς Nicolas Berdiaeff είναι ένα καίριο ερώτημα.

Προφανώς ο παραπάνω σχολιαστής θέλει να "πουλήσει πνεύμα".

Όσο για τον πρώτο σχολιαστή, τι να πω, κείμενο χωρίς τόνους και σκέψη που δεν τιμά ένα εκπαιδευτικό, ιδιαίτερα "παλαιό" όπως λέγει ότι είναι.

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο 7 Ιουλίου 1:56. Δεν βλέπεις αγαπητέ αδελφέ οτι η κυβέρνηση που μας κυβερνά έχει ξεπεράσει τον Γκαίμπελς σε προπαγάνδα και τα σκληρότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε σκληρότητα και γενοκτονική διάθεση; Τι δεν καταλαβαίνεις απο τη φράση του Berdiaeff (όπως τον σημειώνεις)Σου γράφει κάποιος που διάγει το 54ο έτος της ηλικίας του.Αν είσαι μικρότερος δικαιολογείσαι, αν είσαι συνομίληκος ή μεγαλύτερος το ύφος σου δικαιολογείται μόνον απο κάποιες σκοπιμότητες σχετικά με τον τρόπο που παρεμβαίνεις. Υ.Γ.Δεν θα επανέλθω!

Ανώνυμος είπε...

Αν ησουν 30 χρονια μεσα σε αυτα τα σχολεια θα καταλαβαινες ποση και τι ειδους σκεψη θα σου ειχε απομεινει. Μεχρι τοτε, τι να σου πω? Καλο κουραγιο. Θα σου χρειαστει οταν καταλαβεις τι σε καλουν να διδαξεις και πως!

Ανώνυμος είπε...

Στίς 23 Μαϊου έστειλα στις Ακτίνες αυτό το κεινμενάκι για τις επιμορφώσεις στο ΝΠΣ των Θρησκευτικών. Μέσα σε ένα μήνα και κάτι έγιναν πολλά και σοβαρά εγκλήματα με τα Θρησκευτικά στην εκπαίδευση. Θεωρώ ότι το κείμενο αυτό διαισθάνονταν τις μετέπειτα εξελλίξεις... Επίσης θεωρώ ότι δεν ... τελειώσαμε ακόμα. Απλά πήραμε μια μικρή παράταση επιβίωσης ...Περιμένουμε απλά την επιλογή της επόμενης "φουρνιάς για τους φούρνους του Νέου Άουσβιτς.
Η Ιεραρχία και ο Καιρός μπορούν να καυχηθούν γι αυτή την "παράταση". "Πέτυχαν" απλά να παρατείνουν την αγωνία ενός μελοθανάτου μαθήματος ... Μπορούν να καυχηθούν για την επιβίωση όχι για την εξυγίανση του ...
Το παρακάτω κείμενο δεν ασκεί κριτική στους "άλλους" είναι μια φωνή ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ....
"Βγήκα έξω μετά από 2.5 ώρες βίαιου «προσηλυτισμού» στο ΝΠΣ, κι έπιασα κουβέντα μ΄ένα φίλο και συνάδελφο από το άλλο «επιμορφούμενο» γκρούπ. Μου είπε μια σοφή ατάκα που του την είχε πεί ο πατέρας του σε ανύποπτο χρόνο, πριν μας σφίξει η κρίση. Άκου μου λέει, ο πατέρας μου τί μου είχε πεί : «όσο φτωχαίνει ο άνθρωπος του δένεται κι η γλώσσα». Θαύμασα τη σοφία των παλιών Ελλήνων κι είπα να γράψω τις παρακάτω σκέψεις μου, πριν κι εμένα μου δεθεί η γλώσσα από την πολύμορφη φτώχεια... Αυτό βγήκε χωρίς διορθώσεις και χωρίς σταματημό στο τέλος της «επιμόρφωσης».Σαν εξομολόγηση…

«Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω όλο και πιό συχνά ότι η ιδεοληψία μετονομάζεται σε καινοτομία, προοδευτικότητα, εκσυγχρονισμός... και μεταφράζεται σε απορρόφηση ΕΣΠΑ. Λυπάμαι γιατί ως κλάδος δεν καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας (που δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση ) , αλλά συμβάλουμε συνειδητά ο καθένας μας από τη θέση του και στο ποσοστό που του αναλογεί στην αποδόμηση της Ορθόδοξης αλήθειας στην εκπαίδευση και την μετάλλαξή της σε ένα ιδεολογικό αχταρμά ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας της θρησκείας.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα με την αποδοχή και τη σφραγίδα μας τα παραχωρούμε ευκολότατα σε κοινωνιολόγους, φιλόλογους,πολιτικούς επιστήμονες , δασκάλους (χωρίς καμιά υποτίμηση στις αναφερθείσες ειδικότητες, αλλά επειδή εμείς υποτιμήσαμε πλήρως την δική μας).Εμείς ωθούμαστε χωρίς ουσιαστική αντίσταση στην αυτογελιοποίηση, με την εκούσια απαξίωση του Χριστιανισμού ως «οδού, αλήθειας και ζωής» και την μετατροπή του σε ένα μόρφωμα κατάλληλο για ένα ουδετερόθρησκο ή άθεο ή άθρησκο κράτος, όπου πολύ γρήγορα θα επικρατεί η ιδεολογική, ψυχολογική, ηθική και πολιτική χειραγώγηση. Έννοιες όπως ελευθερία, κατ’ εικόνα-καθ’ ομοίωσιν, πρόσωπο, επ(Ανάσταση),αλληλοσεβασμός, αγάπη κ.ά, διαστρέφονται και ανανοηματοδοτούνται με αποτέλεσμα αυτό που επικρατεί σήμερα στην «χριστιανική» Ευρώπη (αγνωστικισμός, αθεϊα, εξισλαμισμός, καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων,επίφαση ελευθερίας, «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», επιβίωση ως «ζαλισμένο κοπάδι» κ.λ.π να μας επισυμβεί κι εδώ πολύ γρήγορα.Ούτε καν μεσοπρόθεσμα.......
Είμαστε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επικίνδυνοι για την «εξουσία» συνάδελφοι. Καταλάβετέ το.
Το «πείραμα» ξεκίνησε από μας κι εμείς αποδειχθήκαμε ανάξιοι της κληρονομιάς μας, συνάδελφοι.Κιοτέψαμε, ολιγωρήσαμε, ολιγο(αλλαξο)πιστήσαμε. Φοβηθήκαμε σαν τρομαγμένα υπαλληλάκια του ΄50 για τη θεσούλα μας και την ανταλλάξαμε σιωπηρά με ένα “εν τη γεννέσει του” θνησιγενές επιβαλόμενο ΝΠΣ Θρησκευτικών(;),κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι άν εφαρμόσουμε ακριβώς τη στοχοθεσία, το περιεχόμενο και τις μεθόδους του ΝΠΣ (με την επιφύλαξη ότι δεν έχουμε δεί ακόμα τις όποιες διορθώσεις έγιναν, αν έγιναν, από την επιτροπή της Ιεραρχίας με το ΙΕΠ), τώρα είναι που θα μετατρέψουμε τελικά το μάθημα σε «ώρα του παιδιού» και «Θρησκευτικούλια», κατάλληλα για το νηπιαγωγείο, άντε και μέχρι την 5η Δημοτικού;
Tελειώσαμε συνάδελφοι.... υποκύψαμε ως κλάδος και νομίζουμε ότι τη γλυτώσαμε. Λάθος! Η παράταση επιβίωσης μας είναι μέχρι την επόμενη επιλογή φουρνιάς... για τους φούρνους του Νέου Άουσβιτς.
Ένας εσχάτως και οψίμως επιμορφωθείς στα ΝΠΣ

Ανώνυμος είπε...

"Όσο φτωχαίνει ο άνθρωπος του δένεται και η γλώσσα"Συνάδελφε και συναγωνιστή η φράση αυτή είναι ότι καλύτερο άκουσα τους τελευταίους μήνες. Ας προσθέσω και εγώ τον νυχθήμερο πόνο μου ο οποίος έγινε εντονότατος μετά την 27/6/17 που μας πούλησε η Ιεραρχία.Οι σχολίκοί σύμβουλοι-πλην ενος νομίζω-προσκύνησαν τον οικουμενισμό.Οι πανεπιστημιακοί "θεολόγοι"-πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων-πανηγυρίζουν.Οι γονείς;Μουδιασμένοι και άτολμοι.Οι ιεράρχες-οχι όλοι-συγγράφουν άρθρα υπερ του ΝΠΣ.ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.Στριφογυρνάμε άυπνοι στο κρεβάτι μας και η καρδιά μας δεν έχει αναπαμό.Το φετεινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό, είναι ομολογιακό.Μόνη παρηγορία η προσευχή η οποία έχει επιτακτικό πια χαρακτήρα.Προβάλει το όραμα:Να καταθέταμε οι θεολόγοι τις παραιτήσεις μας μαζικά.Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό.Έχουμε οικογένειες, παιδιά.Τι δουλειά να βρούμε στα πενήντα μας...Και να επαναλαμβάνουν οι"καιρικοί" οτι εμεις οι παραδοσιακοί είμαστε τεμπέληδες.Έγινε τσιχλόφουσκα αυτός ο χαρακτηρισμός.Καιρός ομολογίας πλέον,και έχει ο ΚΑΙΡΟΣ γυρίσματα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)