1/10/17

Ιεραρχία και νέα Θρησκευτικά

Συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κεντρικό θέμα η εκλογή δύο Μητροπολιτών στις κενές θέσεις των Μητροπόλεων Μετεώρων και Φιλίππων.
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ενημερώνει για τις εισηγήσεις που θα προηγηθούν ουδεμία αναφορά γίνεται μεταξύ των θεμάτων στο μάθημα των Θρησκευτικών. Οι αντιδράσεις των γονέων που επιστρέφουν τους Φακέλους Μαθήματος κρίθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας ως «μεμονωμένες». Ο ίδιος θεώρησε ανάξιο λόγου να απαντά για το ζήτημα των Θρησκευτικών καθώς θεωρεί, και το λέει, ότι η Εκκλησία μέσα από τον διάλογο που έγινε έχει συμφωνήσει με τις όποιες αλλαγές. Είναι όμως έτσι;
1. Η συζήτηση δεν έγινε για τους Φακέλους Μαθήματος που εστάλησαν στα σχολεία! Ο διάλογος αφορούσε στα νέα βιβλία που θα γραφούν… πότε άραγε, δεδομένης και της αποχώρησης Γιαγκάζογλου από το ΙΕΠ;
2. Πολλοί Μητροπολίτες μιλώντας στις επαρχίες τους εκφράζουν την ισχυρή αντίθεσή τους με τα νέα Θρησκευτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιο, Γόρτυνος Ιερεμία, Κονίτσης Ανδρέα, Χίου Μάρκο και Σιδηροκάστρου Μακάριο. Δυστυχώς η διαφωνία τους δεν έχει εκφραστεί συντεταγμένα εντός της Ιεραρχίας τουλάχιστον μετά την προηγούμενη για το ζήτημα συνεδρία της. Να αναμένουμε μια τέτοια αντίδραση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της τωρινής Ιεραρχίας εκτός ημερησίας διατάξεως; Ή θα καταφέρει για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος να επιβάλλει την συζήτηση μόνο γύρω από τα ζητήματα ημερησίας διατάξεως, την σιωπή των Ιεραρχών για τα Θρησκευτικά και τελικά και την εκλογή των επιλεχθέντων από τον ίδιο υποψηφίων Μητροπολιτών τους οποίους και δημοσίως προέβαλε προκαταβολικά; Θα ισχύσει και πάλι το αρχιεπισκοποκεντρικό (κατά το παποκεντρικό) «συνοδικό» σύστημα λειτουργίας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος; Ή επιτέλους θα έχουμε μία υγιή αμφισβήτησή του από δυναμικούς Ιεράρχες; Το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει μας επιφυλάσσει την απάντηση στο ερώτημα.
Σε κάθε περίπτωση εάν η Ιεραρχία δεν ασχοληθεί καθόλου με το μάθημα των Θρησκευτικών θα περπατήσει ένα ακόμη βήμα στο δρόμο που αποκόπτει πλήρως τους Ιεράρχες από το ποίμνιό τους, τον δρόμο της αδιαφορίας για τα μείζονα ζητήματα της πνευματικής κατάρτισης των πιστών τέκνων της Εκκλησίας και μάλιστα αυτών των παιδιών, μαθητών των ελληνικών σχολείων. Εάν η Ιεραρχία αδιαφορήσει για τα Θρησκευτικά τότε αμέριμνος ο κ. Γαβρόγλου θα μπορεί να καυχιέται ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας για όσα πράττει για τα Θρησκευτικά και θα θεωρεί λήξαν το ζήτημα. Η δε Ιεραρχία θα έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων ακολουθώντας την αρχιεπισκοπική γραμμή της κακώς εννοούμενης «εκκλησιαστικής διπλωματίας».

2 σχόλια:

e-Tom είπε...

Ο Ιερώνυμος έχει τεράστια ευθύνη!!

Ανώνυμος είπε...

Όχι, Τοm, ας είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας. Ο συγκεκριμένος δεν ''έχει τεράστια ευθύνη'', είχε. Τώρα πια το κακό των νέων Θρησκευτικών συνετελέσθη και δυστυχώς παγιώθηκε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)