17/10/17

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο για τα Θρησκευτικά

Από την πλευρά της Εκκλησίας κατέστη σαφές, ότι το ποσό που θα εξασφαλίσει θα διατεθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων της, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, αλλά και για την αναστήλωση ναών και ιερών μνημείων.

Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και δη προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Παρουσία του γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή και του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Συμεών Βολιώτη, κατά τη συνάντηση που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, επισημάνθηκε ότι την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας υπαγορεύει η ανάγκη στήριξης του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και της ανακούφισης των ανθρώπων που υποφέρουν. Δεύτερο θέμα συνομιλίας υπήρξε η πρόσληψη ιερέων για τη διαποίμανση ακριτικών περιοχών. Μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επ' αυτού, έκανε λόγο για «εθνική ανάγκη».


Αξιοσημείωτο είναι, ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ 11 μητροπόλεις έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση και η αξιολόγηση των ακινήτων και θα δημιουργηθεί μια δομή, από την οποία θα γίνεται η αξιοποίηση και η διανομή των κερδών ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το κράτος με ίσες αναλογίες.
Από την πλευρά της Εκκλησίας κατέστη σαφές, ότι το ποσό που θα εξασφαλίσει θα διατεθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων της, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, αλλά και για την αναστήλωση ναών και ιερών μνημείων.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως για ακόμη μία φορά υπήρξε γόνιμη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με πρώτο στόχο την καταγραφή της περιουσίας και την αξιοποίηση προς όφελος Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «συζητήσαμε θέματα που μπορεί να αποτελέσουν την ατζέντα για τη σύγκληση της επιτροπής που διερευνά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας».

Σε ερώτηση αν συνομίλησαν για το μάθημα των θρησκευτικών, ο Κώστας Γαβρόγλου απάντησε πως δεν τέθηκε το ζήτημα σήμερα - άλλωστε έχει συζητηθεί παλαιότερα - ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «το θέμα των θρησκευτικών είναι πράγματι πολύ ουσιαστικό, αλλά έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Οι φάκελοι που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή, θα εξεταστούν ξανά από την Ιερά Σύνοδο και θα πούμε πάλι τις απόψεις μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)