16/11/17

Γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καινουρίου επιστρέφουν τα βιβλία Θρησκευτικών στο Υπουργείο

Γονείς 2ου Δημοτικού Σχολείου Καινουρίου: Επιστρέφουν βιβλία Θρησκευτικών στο Υπουργείο!
Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει πανελλαδικά και στην Αιτωλοακαρνανία η νέα μορφή όλων των βιβλίων των θρησκευτικών του φετινού σχολικού έτους και κυρίως της Δ’ Δημοτικού.
Όπως είχε αναφέρει η «Σ» στις 26 Σεπτεμβρίου σε αντίστοιχο ρεπορτάζ, γονείς προετοιμάζονταν να υποβάλουν ομαδικές μηνύσεις προς το Υπουργείο Παιδείας ή να επιστρέψουν τα βιβλία των παιδιών τους.
Το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, έκανε όλο και περισσότερους γονείς να αρχίσουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τα βιβλία των θρησκευτικών. Αποτέλεσμα του αναβρασμού αυτού, ήταν σε κάποια σχολεία οι γονείς και οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων να διοργανώσουν ενημέρωση με τη συμμετοχή Θεολόγων.
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε λοιπόν και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καινουρίου με τους γονείς και το σύλλογο να κάνει ένα επιπλέον βήμα, να λάβει δηλαδή την απόφαση να επιστρέψει τα βιβλία στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει να επανέλθουν για διδασκαλία στις αίθουσες τα περσινά βιβλία, για τα οποία όπως ανέφερε στη «Σ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κατερίνα Ρεντίφη: «να μεν παρουσίαζαν και άλλες θρησκείες, αλλά δεν προκαλούσαν σύγχυση στα παιδιά».

Η κ. Ρεντίφη τόνισε επίσης: «ξεκινήσαμε να συλλέγουμε βιβλία για να τα επιστρέψουμε στο Υπουργείο Παιδείας όπως επίσης και υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς των παιδιών. Μέσα σε μια μέρα συγκεντρώθηκαν 20 δηλώσεις και βιβλία, ενώ τα παιδία που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καινουρίου είναι 50. Θα συλλέγουμε όλη την εβδομάδα βιβλία και δηλώσεις γονέων. Αρχικά έγινε μια συγκέντρωση με τον Σύλλογο Γονέων και τον Διευθυντή του σχολείου, καθώς υπήρχαν πολλά παράπονα σχετικά με το βιβλίο των θρησκευτικών. Κατόπιν, η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, πρότεινε να συλλέξουμε τα βιβλία και να τα επιστρέψουμε στο υπουργείο. Σαν σύλλογος γενικότερα και σαν Πρόεδρος προσωπικά θεώρησα σωστό πρώτα να γίνει μια έγκυρη ενημέρωση και έπειτα να προβούμε στην συγκέντρωση των βιβλίων, ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι πρόκειται να κάνουμε και για ποιο λόγο επακριβώς. Συνεπώς, κάναμε συνέλευση – εκδήλωση στο σχολείο με προσκεκλημένους επιστήμονες που είναι γνώστες του θέματος, τον κ. Μάλαινο, τον κ. Παπαθανασίου και τον κ. Ξευγένη που είναι Θεολόγοι και ανήκουν στην Ένωση Θεολόγων, οι οποίοι μας ανέλυσαν πλήρως τι ακριβώς έχει αλλάξει στο μάθημα των θρησκευτικών από πέρσι. Κατόπιν της ενημέρωσης, συγκεντρωθήκαμε εκ νέου τα μέλη του συλλόγου και οι υπόλοιποι γονείς και κατά συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσαμε να προβούμε στην επιστροφή των βιβλίων των θρησκευτικών, φακέλου μαθητή όπως ονομάζεται πλέον, στο Υπουργείο Παιδείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Το θέμα αφορά τα βιβλία των θρησκευτικών από την Γ’ τάξη του Δημοτικού έως και την ΣΤ’ τάξη. Το όλο ζήτημα είναι ότι οι αλλαγές στα βιβλία των θρησκευτικών θα επιφέρουν στα παιδία σύγχυση και συγκρητισμό. Ένα παιδάκι άλλα θα ακούει στο σπίτι, αλλά θα διαβάζει. Τα βιβλία περιέχουν το «πάτερ ημών», μια προσευχή των μωαμεθανών και μια προσευχή ινδουισμού. Το να παρουσιάζονταν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε θρησκείας το καταλαβαίνουμε και το αντιλαμβανόμαστε. Το παιδί, δεν έχει την κατάλληλη ηλικία για να είναι σε θέση να αποφασίζει».

Μάλιστα η κ. Ρεντίφη διευκρινίζει: «δεν θέλουμε να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών, η όλη ιστορία μπορεί να είναι μια αφορμή για την κατάργηση του μαθήματος. Δεν αποσκοπούμε σε κάτι τέτοιο».
Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)