31/1/18

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Λυπηρά εκκλησιαστικά γεγονότα

Λυπηρά εκκλησιαστικά γεγονότα
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Δεν αρκούν στους Έλληνες τα λυπηρά πολιτικά γεγονότα, που μας ψυχοπλακώνουν, έχουμε και αυτά των εκκλησιαστικών ηγητόρων μας. Λυπηρό είναι όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρίσκονται αντίδικοι στα πολιτικά δικαστήρια για το κτήμα Προμπονά και του σε αυτό ευρισκομένου Ιερού Ναού, κατά παράβαση των Ιερών Κανόνων.       

Λυπηρό είναι το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, με την οποία εκφράζει την υποστήριξή του στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος. Μάλιστα τον διαβεβαιώνει ότι «η Ελληνική Εκκλησία προσεύχεται για την επιτυχία της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία».  Λυπηρό επίσης αν, κατά την Hurriyet Daily News, ανέφερε ότι ανήκει στο τουρκικό έθνος.  Για λόγους δεοντολογίας το Φανάρι οφείλει τώρα να δημοσιεύσει την εν λόγω επιστολή και να παράσχει σχετικές διευκρινίσεις.
          Λυπηρό είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος στο Σκοπιανό δεν  εξηγεί  σαφώς και δημόσια τη γραμμή της Εκκλησίας με κάποια ομιλία, ή, έστω, με μια δήλωσή του, αλλά αφήνει να «μιλάνε» τα Δελτία Τύπου  της ΔΙΣ. Δεν είναι κάτι άγνωστο ότι ήταν εναντίον των κινητοποιήσεων της Εκκλησίας και των συλλαλητηρίων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για το θέμα των ταυτοτήτων, όπου εκατομμύρια λαού διακήρυξαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ιδιοπροσωπία τους. Δεν χρειαζόταν όμως να δείξει ότι συμφώνησε με την Κυβέρνηση στο να μην πραγματοποιηθούν τα συλλαλητήρια και να μιλήσει αρνητικά για Αρχιερείς, που συμμετέσχον σε αυτό της Θεσσαλονίκης.
          Η σε βάρος του κριτική από Αρχιερείς και η οργή που εξέφρασε μεγάλο μέρος των πιστών για την όλη στάση του υποχρέωσαν τον κ. Ιερώνυμο να συγκαλέσει εκτάκτως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την περασμένη Παρασκευή. Κατά τη συνεδρίαση έδειξε ότι είχε ανάγκη τη στήριξη των Συνοδικών Αρχιερέων, η οποία ομοφώνως του παρεσχέθη και υλοποιήθηκε με το εκδοθέν Δελτίο Τύπου. Σε αυτό εγράφησαν τα σημεία, που ο κ. Ιερώνυμος έφερε στη ΔΙΣ έτοιμα, τα διάβασε από διφθέρας και τα έκαμαν δεκτά τα μέλη της. Μεταξύ άλλων υπάρχει μια μακροσκελέστατη πρόταση, με την οποία η ΔΙΣ εκφράζει «τη λύπη της και την πικρία Της, διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν τη νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Προέδρου Της..., περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και εθνικής ομοψυχίας στη διάρκεια της ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό...». 
          Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την σε βάρος του αντίδραση, αποδέχθηκε τη συμμετοχή  Αρχιερέων και άλλων κληρικών στο συλλαλητήριο της Αθήνας, που αναμένεται αθρόα και την πρόταση  να τελεσθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία για τον Παύλο Μελά και τους άλλους Μακεδονομάχους στην Στάτιστα, στις 17 Φεβρουαρίου. Πάντως δεν είπε  αν ο ίδιος θα μιλήσει προς τον λαό, για να εκφράσει τα προσωπικά του συναισθήματα για τη Μακεδονία.-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)