12/4/18

Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά ζητά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος

Λαμία, 12 Ἀπριλίου 2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Μέ ἐπιστολή του στόν Πρόεδρο τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν κ. Ἱερώνυμο, ὁ Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ζητεῖ τήν σύγκληση ἐκτάκτου Ἱεραρχίας, ἐντός τοῦ μηνός Μαῒου, προκει­μέ­νου νά ἀποφασισθεῖ ἀπό τό Ἱερό Σῶμα τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν ἡ ἀκολουθητέα στάση τῆς Ἐκκλησίας διά τό ἀκανθῶδες θέμα τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν.
Ἡ τοποθέτηση τῆς Ἱεραρχίας κρίνεται ἀπαραίτητη μετά τήν ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας, μέ τήν ὁποία ἀκυρώνονται οἱ ἀποφάσεις τῶν Ὑπουργῶν Παιδείας κ. Ν. Φίλη καί κ. Κ. Γαβρό­γλου.
Ὁ Σεβασμιώτατος σημειώνει, ὅτι ὁ μήνας Ὀκτώβριος τῆς τακτικῆς Ἱεραρχίας εἶναι πολύ μακρυά καί εἶναι δυνατόν μή ὑπάρχοντος ἐγκαίρου ἐνδιαφέροντος καί ἀντιδράσεως ἀπό πλευρᾶς Ἐκκλησίας, νά διευκολυνθεῖ τό Ὑπουργεῖο στή συνέχιση τῆς ἰδίας τακτικῆς, ὡς πρός τήν ὕλη καί τά προγράμματα τῶν Θρησκευτικῶν, τά ὁποῖα ἀκύρωσε τό Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας καί τά ὁποῖα δημιουργοῦν ἀναταράξεις στούς γονεῖς καί ἀποπροσανατολισμό ἀπό τά ὑπό τοῦ Συντάγματος ὁριζόμενα διά τήν Χριστιανική Ἀγωγή τῆς Νεότητας.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

4 σχόλια:

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Το παρακάτω σχόλιο έστειλα και ήδη δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα εκπαιδευτικών θεμάτων esos.gr. (https://www.esos.gr/arthra/56355/ektakti-sygklisi-tis-ierarhias-gia-ta-thriskeytika-zita-o-mitropolitis-fthiotidos). Το μεταφέρω αυτούσιο και εδώ:

Πολύ ορθά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος αναφέρει ότι το ΣτΕ ακύρωσε τα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και του κ. Φίλη και του κ. Γαβρόγλου. Ήδη με πολλές δηλώσεις των δύο Υπουργών αλλά και επιστημονικές μελέτες έχει καταδειχθεί η σχεδόν πλήρης ταύτιση των δύο Υ.Α. ώστε η απόφαση 660/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ να καθιστά αναγκαία την επαναφορά όλων, εκπαιδευτικών και μαθητών, στα προηγούμενα Αναλυτικά Προγράμματα και τα βιβλία Θρησκευτικών που υπήρχαν πριν τους Φακέλους Μαθήματος.

Επιπλέον, ορθά ο Μητροπολίτης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης σύγκλησης της Ιεραρχίας καθότι ο διάλογος Υπουργείου - Τριμελούς Επιτροπής Μητροπολιτών για τα Θρησκευτικά γίνεται σε λανθασμένη βάση και επί ενός Προγράμματος Σπουδών που πλέον με την απόφαση του ΣτΕ είναι άκυρο.

Τα χρονικά περιθώρια είναι επιπλέον στενά και για το ίδιο το Υπουργείο που καλείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Καθώς τα βιβλία για την επόμενη σχολική χρονιά 2018-2019 ήδη τυπώνονται και προσεχώς αποστέλλονται στα σχολεία, θα πρέπει άμεσα να δοθεί εντολή εκτύπωσης των παλαιών βιβλίων Θρησκευτικών αφού οι Φάκελοι Μαθήματος είναι ακατάλληλοι για την υποστήριξη της διδασκαλίας ενός χριστιανικού μαθήματος Θρησκευτικών όπως αυτό που υποδεικνύει η απόφαση του ΣτΕ (1). Μάλιστα για το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν άμεσες ενέργειες πρακτικής εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, ήδη κατατέθηκαν προσφυγές στην Επιτροπή Αναστολών και την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ όπως αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ (2).

Ανώνυμος είπε...

Να καταδικασθεί συνοδικά η ολέθρια και προδοτική πρακτική του "ΚΑΙΡΟΥ" και να στιγματισθούν τα στελέχη του εκείνα που πρωτοστατούν στη μετάλλαξη του μαθήματος.
Αρκετή ανοχή έχει επιδειχθεί σχετικώς και οι κύριοι αυτοί μέρα με τη μέρα αποθρασύνονται όλο και περισσότερο.
Πάει πολύ να μην έχει ασχοληθή ακόμη η ποιμαίνουσα Εκκλησία με το οικτρό αυτό "θεολογικό" μόρφωμα που διαρκώς ασχημονεί.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΠΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ...

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΤΟ ΠΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΠΣ, ΚΑΛΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ, ΙΣΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ, ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ...

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Παρακαλούμε τα σχόλια να γράφονται με μικρά και όχι κεφαλαία γράμματα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)