16/4/18

Το μάθημα των Θρησκευτικών να συνιστά «εκπαίδευση για όλους», επιμένει ο Σταύρος Γιαγκάζολγου

Εκτενές άρθρο με τον τίτλο «Αλλαγές βιτρίνας στην εκπαίδευση» φιλοξένησε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (15.04.2018). Ένα από τα υποθέματα του άρθρου με τίτλο «Λάθος διδασκαλία σε Θρησκευτικά, Ιστορία» φιλοξενεί μεταξύ άλλων και δήλωση του καθηγητή Σταύρου Γιαγκάζογλου.
Είναι η πρώτη φορά που ο Σταύρος Γιαγκάζογλου μιλάει δημοσίως για το μάθημα των Θρησκευτικών μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ. Πάντως στη σύντομη δήλωσή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποφεύγει κάθε αναφορά στην τελεσίδικη δικαστική απόφαση και επιμένει στην ανάγκη για ένα μάθημα Θρησκευτικών που θα συνιστά «εκπαίδευση για όλους» τους μαθητές.

Το σχετικό απόσπασμα:
«Στα Θρησκευτικά είναι ανάγκη να αλλάξει στην πράξη η διδακτική μανιέρα των εκπαιδευτικών, ώστε n διαδικασία της μάθησης να μην αποτελεί αναπαραγωγή μιας τυπικής γνώσης, αλλά να οικοδομείται από τους ίδιους τους μαθητές να τους εμπλέκει και να τους αφορά. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο παράγεται ζωντανή μάθηση με νόημα και προοπτική, αλλά βελτιώνεται η ίδια η ποιότητα της σχολικής εμπειρίας. Σε ένα μη κανονιστικό αλλά εξόχως διερευνητικό πλαίσιο, οι μαθητές εκπαιδεύονται να ερμηνεύουν τις θρησκευτικές διαστάσεις της ζωής και του πολιτισμού, να διαλέγονται και να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους όποια κι αν είναι η θρησκευτική ή μη δέσμευσή τους, να αποκτούν όντως θρησκευτική μόρφωση και το μάθημα των Θρησκευτικών να συνιστά “εκπαίδευση για όλους”» παρατηρεί στην «Κ» ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, επίκουρος καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί σειράν ετών σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ήταν εκ των συγγραφέων των νέων προγραμμάτων σπουδών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)