31/8/11

Υπουργός Υγείας, «Οι εντατικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού για τις μεταμοσχεύσεις θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ το 2013 η σχετική διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση»

Έκανε την προώθηση της δωρεάς οργάνων προσωπικό στοίχημα
Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα... μοιράσει ο ίδιος αιτήσεις στους υπουργούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Προσωπικό στοίχημα αποδεικνύεται η προώθηση της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Σήμερα το μεσημέρι θα φτάσει στη Βουλή με περίπου 40 αιτήσεις εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ανά χείρας, ζητώντας από τα μέλη της κυβέρνησης να δηλωθούν ως δωρητές.
Ο υπουργός Υγείας θα μοιράσει τις αιτήσεις κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ευελπιστώντας ότι έως αργά το απόγευμα οι συνάδελφοί του θα κρατούν στα χέρια τους τις ειδικές ταυτότητες του ΕΟΜ που πιστοποιούν ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους, χαρίζοντας έτσι ζωή. Την αίτηση εγγραφής δεν θα τη συμπληρώσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς είναι ήδη δωρητής οργάνων και υποστηρικτής της διάδοσης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας...

«ΤΑ ΝΕΑ» επιχείρησαν να καταγράψουν τις πρώτες αντιδράσεις από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας «σημαντική και πρωτοποριακή». Παρ' όλο δε που ο ίδιος είχε δηλωθεί ως δωρητής οργάνων στην Αγγλία, παραδέχτηκε ότι έχει αμελήσει να πράξει το αντίστοιχο στην Ελλάδα. «Δεν είμαι δωρητής στην Ελλάδα, αλλά θα γίνω με μεγάλη μου χαρά εάν μου το ζητήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος», είπε στα «ΝΕΑ». Μάλιστα, μιας και γνωρίζει σε βάθος το θέμα - είναι καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics - πρόσθεσε ότι «παράλληλα με τη διάδοση της σημασίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αξιολόγηση και μέτρηση της αποδοτικότητας των κέντρων μεταμοσχεύσεων».

Από το 1972 είναι αιμοδότης και δωρητής οργάνων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, επηρεασμένος από το πνεύμα του εθελοντισμού, όπως είπε στα «ΝΕΑ». Μάλιστα και παρόλο που τη δεκαετία του '70 οι μεταμοσχεύσεις δεν ήταν διαδεδομένες, το παράδειγμά του ακολούθησαν και τα μέλη της οικογένειάς του.

Τα τελευταία εφτά χρόνια συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στο μητρώο εθελοντών που διατηρεί ο ΕΟΜ. Ο ίδιος πάντως δηλώνει υπέρ του εγχειρήματος του Ανδρέα Λοβέρδου και πρόθυμος να παρακινήσει τους συναδέλφους του ώστε να υπογράψουν τη σχετική αίτηση. Στόχος του υπουργού Υγείας, όπως διευκρινίζει στα «ΝΕΑ», είναι να μικρύνει η «λίστα αγωνίας» εκείνων των ασθενών οι οποίοι περιμένουν ένα μόσχευμα που θα τους δώσει πίσω τη ζωή τους. Στη χώρα μας, αντιστοιχούν μόλις 6 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία αντιστοιχούν 34 δότες. «Σκοπός είναι φέτος να αυξηθούν οι δότες σε 7 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και το 2012 ο αριθμός να έχει γίνει διψήφιος», λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Επιπλέον, αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο για τη δωρεά οργάνων που προκάλεσε «ιερές» και επιστημονικές αντιδράσεις, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι οι εντατικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού θα αποδώσουν. Συνεπώς, δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ το 2013 η σχετική διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση - στην περίπτωση αυτή οι ενήλικοι πολίτες της χώρας θα είναι δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός και αν έχουν δηλώσει ρητά εν ζωή το αντίθετο.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας θα παραστεί σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία. Ετσι, μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να πείσει τους ιερείς να εντάξουν στο κήρυγμά τους τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)