13/9/16

Διδακτικά εργαλεία για το νέο μάθημα Θρησκευτικών (1)

Ο επιστημονικός υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά, Σταύρος Γιαγκάζογλου, μιλώντας στο «Έθνος» πριν λίγες μέρες ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Ηδη είναι έτοιμα, μαζί με τα νέα προγράμματα, προτεινόμενα διδακτικά εργαλεία για κάθε τάξη καθώς και πολυσέλιδοι οδηγοί για τους εκπαιδευτικούς".
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ δημοσιεύτηκαν ήδη μαζί με τα κείμενα των Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά πολυσέλιδα κείμενα, βίντεο, αρχεία ήχου και άλλο υλικό υποστήριξης του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών. Το πολύ αυτό υλικό δεν είναι παρά «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Ή για να μιλήσουμε με όρους σύγχρονης τεχνολογίας προϊόν αναζήτησης στο google και το YouTube που συγκεντρώθηκε σε αρχεία word. Ανάμεσα στο υλικό αυτό υπάρχουν αξιόλογα κείμενα αγίων, πατέρων κλπ. χωρίς βέβαια την απαραίτητη επεξεργασία που θα τα καθιστούσε κατάλληλα εργαλεία διδασκαλίας. Αλλά στο ίδιο υλικό δίπλα στα σημαντικά αυτά κείμενα βρίσκει κανείς λαϊκά άσματα, αποσπάσματα από ταινίες, βίντεο μεγάλων στιγμών της παναίρεσης του οικουμενισμού και άλλα πολλά που είναι απορίας άξιον από ποιους επιλέχτηκαν και από ποιους τελικά εγκρίθηκαν και περιλήφθηκαν στο προτεινόμενο για χρήση υλικό. Θα παρουσιάσουμε μερικά από αυτά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κατηγορηθούμε πάλι για επιλεκτική δημοσιοποίηση μόνο μέρους του υλικού. Αποδεχόμαστε προκαταβολικά την κατηγορία. Όμως όσα βίντεο, κείμενα και άλλα στοιχεία παρουσιάσουμε σε συνέχειες περιέχονται στο προτεινόμενο υλικό και δεν είναι δημιούργημα της δικής μας φαντασίας (που πραγματικά δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει τη φαντασία όσων συνέλεξαν το υλικό αυτό). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Αντιγράφουμε από το βοηθητικό υλικό "Βίντεο Γυμνασίου":
Τάξη Β΄, ΘΕ 1, Δραστηριότητα Β6: Προβολή επιλεγμένων σκηνών από τις ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι «Αντρέι Ρουμπλιώφ» (1969), του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco» (2007) και της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Εγώ ο Πανσέληνος, Ένας φανταστικός βίος» (2014)
..
2. Γιάννη Σμαραγδή «El Greco» (2007). Ενδεικτικό απόσπασμα: https://www.youtube.com/watch?v=tqB4IBj6dGg

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΛΟΙΑ!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)