12/2/18

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Πιστεύω ακράδαντα ότι τη λύση για το μάθημα των Θρησκευτικών θα τη δώσει η δικαστική εξουσία

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστός για τις νομικές του γνώσεις, προχώρησε σε σημαντική ανάλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, κατά την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 6/2/2018.

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ έθεσε αρχικά τον προβληματισμό του ως εξής:  «Ζούμε σε ένα Κράτος που έχει ένα συνταγματικό πλαίσιο. Το Σύνταγμα στο άρθρο 16 λέει ότι το Κράτος αυτό για να έχει τη δυνατότητα να υπάρχει ως Κράτος -  Έθνος των Ελλήνων οφείλει να διαμορφώνει εθνική και θρησκευτική συνείδηση των νέων Ελλήνων. Αυτή η συνείδηση θεμελιώνεται πάνω στο γνωστό τετράπτυχο του Ηροδότου: όμαιμον, ομόγλωσσο, ομόθρησκο, ομότροπο. Δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας έναν οποιοδήποτε λαό αλλά ένα Έθνος. Εάν λοιπόν οι ταγοί μας θέλουν να διατηρηθεί αυτό το Έθνος πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε η θρησκευτική ιδιοπροσωπεία αυτού του λαού». Τόνισε μάλιστα ότι η στήριξη της ιδιοπροσωπείας αυτής δεν μπορεί να γίνει με τη μέθοδο του θρησκευτικού γραμματισμού καθώς ένα παιδί δεν μπορεί να προσλάβει και να αναλύσει πολύπλοκες έννοιες και στοιχεία  από διάφορες θρησκευτικές παραδοχές.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αναφέρθηκε στο «μείζον θέμα της καταστρατηγήσεως και απομειώσεως της αξιοπρέπειας της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο 4386 του 2016 (άρθρο 55) αναγνωρίζεται το έννομο δικαίωμα των συνελλήνων Ρωμαιοκαθολικής και Εβραϊκής θρησκευτικής παραδοχής να έχουν για τα δικά τους παιδιά ομολογιακό μάθημα και μάλιστα διδασκόμενο από καθηγητές που επιλέγουν οι θρησκευτικές ηγεσίες τους κατά παρέκκλιση των πινάκων αναπληρωτών και απηύθηνε το ερώτημα:  «Γιατί για την Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να υπάρχει μία άλλη μεταχείριση που να προσβάλλει την αρχή της ισότητος και την αξιοπρέπεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν σχέσει με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες;». Για το θέμα αυτό, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είπε ότι ο ίδιος μαζί με την ΠΕΘ (Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  Ανέφερε μάλιστα ότι πιστεύει πως τη λύση θα τη δώσει η αναμενομένη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ολοκλήρωσε την παρέμβαση του για το μάθημα των Θρησκευτικών τονίζοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τη λύση του προβλήματος θα τη δώσει η δικαστική εξουσία».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)