30/3/18

Η απόφαση ΣτΕ 660/2018, η Υ.Α. Φίλη και η Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά – Συγκριτική μελέτη

Η δημοσίευση της απόφασης ΣτΕ 660/2018 για τα Θρησκευτικά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο από την πρώτη στιγμή επαναλαμβάνει ότι με την απόφαση αυτή ακυρώνεται η Υ.Α. Φίλη για τα Θρησκευτικά (ΦΕΚ Β΄2920/13-09-2018) που όμως έχει ήδη αντικατασταθεί από νεότερη με υπογραφή του Γαβρόγλου (ΦΕΚ Β΄ 2104/19-06-2017). Επομένως, συμπεραίνει ο Υπουργός Παιδείας, ουδεμία άμεση επίπτωση στο μάθημα των Θρησκευτικών θα υπάρξει από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Μελετώντας όμως το πλήρες κείμενο της απόφασης ΣτΕ 660/2018 διακρίνουμε στην παράγραφο 17 του σκεπτικού της Ολομέλειας ότι παρατίθεται μακροσκελές απόσπασμα της προσβαλλόμενης Υ.Α. Φίλη, η οποία ακολούθως και με βάση τα νομικά στοιχεία των παραγράφων 18, 19 και 20 ακυρώνεται ως πλήρως αντισυνταγματική.
Στην παρούσα μικρή μελέτη παραθέτουμε το κείμενο των παραγράφων 17 και 18  της απόφασης του ΣτΕ σημειώνοντας τις ομοιότητες μεταξύ του παρατιθέμενου αποσπάσματος της Υ.Α. Φίλη με την ισχύουσα σήμερα Υ.Α. Γαβρόγλου. Για να γίνει αντιληπτή η σχεδόν πλήρης ταύτιση των δύο Υ.Α. θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής «τεχνικά» στοιχεία:

Με μαύρο χρώμα παρατίθενται αποσπάσματα της απόφασης του ΣτΕ στα οποία αναλύεται το σκεπτικό του ΣτΕ και δεν αφορούν σε παραπομπές - παραθέσεις αποσπασμάτων του Προγράμματος Σπουδών.

Με μπλε χρώμα σημειώνονται όσα στοιχεία υπάρχουν στην απόφαση του ΣτΕ, τα οποία έχουν αντληθεί από το ΦΕΚ Φίλη, και είναι ταυτόσημα, υπάρχουν δηλ. αυτολεξεί και στο ΦΕΚ Γαβρόγλου.

Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται στοιχεία (λέξεις) που υπήρχαν στο ΦΕΚ Φίλη, υπάρχουν επομένως και στο κείμενο της απόφασης του ΣτΕ αλλά δεν υπάρχουν στο ΦΕΚ Γαβρόγλου.

Τέλος με πράσινο χρώμα [και μέσα σε παρένθεση] σημειώνονται στοιχεία που υπάρχουν στο ΦΕΚ Γαβρόγλου και δεν υπήρχαν στο ΦΕΚ Φίλη ούτε στην απόφαση του ΣτΕ, μικρές δηλ. προσθήκες.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η Υ.Α. Γαβρόγλου που σήμερα ισχύει και εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία ελάχιστα διαφέρει από την Υ.Α. Φίλη που ακυρώθηκε με την απόφαση ΣτΕ660/2018.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε όποιον κόπιασε για τη συγκριτική αυτή μελέτη!
Ο Θεός να του το ανταποδώσει.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την τόσο σημαντική εργασία.
Ντροπή για την τόση προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού, από τον κ. Γαβρόγλου - που έδειξε ποιος είναι ο πολιτισμός του, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ - και από όσους στηρίζουν ακόμη, με διάφορα σοφίσματα, το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
Αν είχαν λίγη σοφία, δεν θα γίνονταν έτσι ρεζίλι. Καλά δεν γνωρίζουν την παροιμία "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται"; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει άλλο να λένε ψέματα;
Τόσα χρόνια παραπλάνησαν την διοικούσα Εκκλησία, τους θεολόγους και τον ελληνικό λαό. Λογικό είναι ότι τα σενάριά τους κάποια στιγμή θα τοποθετούνταν κάτω από το φως της αλήθειας και της Δικαιοσύνης.

Επιτέλους φίλοι του Νέου ΠΣ παλιού και νέου και νεώτερου, Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει. τολμήστε να αντικρίσετε τον Εσταυρωμένο και δείτε στα βάθη της ψυχής σας αν μοιάζει με τον Μωάμεθ, τον Βούδα, τον Κομφούκιο κ.α. Κι αν σας ρωτήσει "γιατί βάλατε Εμένα και τη διδασκαλία μου δίπλα με τους φιλοσόφους των θρησκειών", σκεφτείτε πώς θα του εξηγήσετε το Νέο ΠΣ και την "αναγκαιότητα των καιρών...". Σκεφτείτε τι κάνατε, πριν είναι αιώνια αργά πλέον... Συγχωρέστε με. Μακάρι Καλή Ανάσταση φίλοι μου. ΕΒΠ-(Θεολόγος)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και ευχαριστούμε τον άνθρωπο που έκανε αυτή την σύγκριση και βλέπει εύκολα οποιοσδήποτε την αλήθεια.
Ευχαριστούμε και την ιστοσελίδα για την έγκυρη ενημέρωση. Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά.
Καλή Ανάσταση .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)