19/1/13

Δύο σημαντικές παράμετροι της δικαστικής απόφασης για τα Θρησκευτικά

Δύο σημαντικές παράμετροι της δικαστικής απόφασης για τα Θρησκευτικά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων για τα Θρησκευτικά μολονότι είναι δικαστική απάντηση που αφορά σε ζήτημα σχετικό με τη χορήγηση απαλλαγών από το μάθημα σε Ορθόδοξους μαθητές, αναφέρεται ουσιαστικά και στο περιεχόμενο του θρησκευτικού μαθήματος. Η απόφαση είναι σημαντική για δύο λόγους ταυτόχρονα. Αφενός ξεκαθαρίζει ότι δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά έχουν μόνο οι ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μαθητές. Αφετέρου αποφαίνεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει χαρακτήρα ορθόδοξο χριστιανικό.
Και ως προς μεν το πρώτο σκέλος της Απόφασης ο αρμόδιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης ενσωμάτωσε σε έγγραφo που απέστειλε προς όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων των νομών της Κρήτης την Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Μάλιστα μολονότι στο έγγραφο του κάνει ρητή αναφορά στις τρεις εγκυκλίους Στυλιανίδη ωστόσο ξεκάθαρα αποφαίνεται ότι «η δυνατότητα απαλλαγής δίνεται στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές».
Μένει τώρα οι αποδέκτες του εγγράφου να εφαρμόσουν στην πράξη την εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή απορρίπτοντας τις αιτήσεις απαλλαγής που έχουν υποβληθεί από Ορθόδοξους μαθητές.
Στο άλλο σκέλος της Απόφασης οι «αρμόδιοι Εμπειρογνώμονες» που εκπόνησαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά προς το παρόν «ποιούν την νήσσαν». Σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω δικαστική απόφαση συνεχίζουν την προώθηση σε πιλοτικό στάδιο και μελετούν τη γενίκευση του νέου ΠΣ που μετατρέπει το μάθημα από χριστιανικό και ορθόδοξο σε «ανοιχτό» προς όλες τις ομολογίες και θρησκείες, στην πραγματικότητα θρησκειολογικό. Υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αφορά και στο χαρακτήρα του μαθήματος, κινείται δε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που αυτοί προσδίδουν στο μάθημα με το Πρόγραμμα Σπουδών που εκπόνησαν.
Η πλήρης και σε όλη την επικράτεια εφαρμογή της δικαστικής απόφασης είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε η Αναφορά που κατατέθηκε στο Εφετείο στρεφόταν και κατά του Υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του Υπουργείου καλείται τώρα να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά αλλά και να ματαιώσει τα σχέδια και τα προγράμματα σπουδών «εκσυγχρονιστών» Θεολόγων που εκπονήθηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και στοχεύουν στην μετάλλαξη του θρησκευτικού μαθήματος, αποσύροντας το πιλοτικό νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και ενισχύοντας εμπράκτως τον ορθόδοξο αγιογραφικό και πατερικό χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος. Τούτο επιβάλλει η Παράδοση μας, το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και η πρόσφατη Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αποκλειστικά για όσους έχουν διαβάσει τα κείμενα:
1. Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών είναι απολύτως συμβατό με την Απόφαση του Εφετείου Χανίων και αντίστροφα.
2. Η Απόφαση του Εφετείου αφορά σε παράλειψη ενέργειας του τοπικού Δ/ντη Εκπ/σης. Αποκλειστικά και μόνον.
Τα υπόλοιπα είναι φανταστικές θεωρίες.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μας πείτε σε ποια σελίδα της Απόφασης αναφέρεται η φράση «το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει χαρακτήρα ορθόδοξο χριστιανικό»; Απεναντίας, στο σκεπτικό της Απόφασης αναφέρεται πέντε φορές (σελ. 19, 19, 21, 25, 26) ότι η χριστιανική διδασκαλία διδάσκεται «προεχόντως». «Προεχόντως» δεν σημαίνει «αποκλειστικά» αλλά «σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες». Έτσι διδάσκεται το μάθημα μέχρι σήμερα και αυτό περιγράφει η Απόφαση του Δικαστηρίου.

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις Ανώνυμε 3.33:
"«Προεχόντως» δεν σημαίνει «αποκλειστικά» αλλά «σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες». Έτσι διδάσκεται το μάθημα μέχρι σήμερα και αυτό περιγράφει η Απόφαση του Δικαστηρίου".
Συμφωνούμε. Έτσι διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών μέχρι σήμερα. Δεν θα διδάσκεται έτσι όμως αν εφαρμοστεί το νέο Προγρ. Σπουδών. Το "προεχόντως" πάει περίπατο στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Και τούτο δεν είναι μόνο ζήτημα ποσοτικό (πόσες φορές ή σε πόσες σελίδες γίνεται αναφορά στο Χριστό) αλλά και -πρωτίστως - ποιοτικό (με ποιο τρόπο προσεγγίζεται και μελετάται ο Χριστός και η ορθόδοξη πίστη). Το νέο ΠΣ σε όσα σημεία δεν περιέχει θρησκειολογική ύλη αλλά αναφέρεται στη χριστιανική πίστη, προσεγγίζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα μόνο γνωσιολογικά. Απορρίπτει την εκκλησιαστική προσέγγιση, τη θεολογική πατερική ανάλυση των γεγονότων της θείας Οικονομίας, την πατερική ηθική και την ευαγγελική διδασκαλία. Ο Χριστός δεν είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Είναι ένας διδάσκαλος μιας ακόμη -μεταξύ πολλών- θρησκειών.
Αυτά έχουν αναλυθεί επαρκώς σε σχετικές κριτικές. Αλλά εις ώτα μη ακουόντων...
Δυστυχώς κάποιοι Θεολόγοι έχουν αμβλύνει το θεολογικό τους αισθητήριο πολύ περισσότερο από μερικούς Δικαστές που φαίνεται πως αντιλαμβάνονται περισσότερα από ορθόδοξη Θεολογία.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Ανώνυμος 3.05μμ

"1. Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών είναι απολύτως συμβατό με την Απόφαση του Εφετείου Χανίων και αντίστροφα.
2. Η Απόφαση του Εφετείου αφορά σε παράλειψη ενέργειας του τοπικού Δ/ντη Εκπ/σης. Αποκλειστικά και μόνον.
Τα υπόλοιπα είναι φανταστικές θεωρίες".

Δεν καταλαβαίνει πως με τους δύο αυτούς ισχυρισμούς του επαληθεύει πλήρως τον αρθρογράφο που σημειώνει σχετικά:
"Στο άλλο σκέλος της Απόφασης οι «αρμόδιοι Εμπειρογνώμονες» που εκπόνησαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά προς το παρόν «ποιούν την νήσσαν»....Υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αφορά και στο χαρακτήρα του μαθήματος, κινείται δε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που αυτοί προσδίδουν στο μάθημα με το Πρόγραμμα Σπουδών που εκπόνησαν".

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΕΧΕΙΣ ΛΑΘΟΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΛΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΞΙΠΡΕΠΕΙΑ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΦΥΡΑΝΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΛΥΣΤΕ ΤΩΡ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΟΜΙΜΑ;;;
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΛΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ;
ΟΥΤΕ ΣΟΒΑΡΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΥΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ!
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΕΙ.
Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΑΖΟΣ ΟΤΑΝ ΕΒΑΖΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΚΤΙΚΑ!!!ΑΝ 2 ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΥΠ.ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν....ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘ.ΕΚΚΛΗΣΙΑ ,ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ/ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ,ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ?ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΕΙ? ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΟΙ ΑΣΤΥΝ.ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΘΡΗΣΚ/ΜΑ.ΜΗΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟ !
ΙΑΝ.ΑΛ.

Ανώνυμος είπε...

η αποφαση αυτη δεν ειναι τελεσιδικη γιατι μπορει να εκδικαστει περαιτερω στο Συμβουλιο Επικρατεια;

Ανώνυμος είπε...

Από το 2008 και εξής(εγκύκλιοι) δε χρειάζεται καν δήλωση πως δεν ανήκουν στο ορθόδοξο δόγμα.
Αρκεί να δηλώσουν πως δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα.
Κατά τα άλλα το μάθημα είναι υποχρεωτικό για τους ορθοδόξους.
Δε ντρέπονται να ψεύδονται.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)